Flytta inte fokus från det frågan gäller

Svar på debattsvaret "Motverka klimatförändringen – inte energiomställningen" den 1 mars.

Skribenten är kritisk till Svensk Vindenergis svar på farhågorna kring utbyggd vindkraft.

Skribenten är kritisk till Svensk Vindenergis svar på farhågorna kring utbyggd vindkraft.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-03-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tomas Hallberg har svarat på en insändare som tillståndsansvarig för intresseorganisationen Svensk Vindenergi. Insändaren hyste farhågor för att planerade så kallade vindkraftsparker (låter trevligt) kommer att påverka flora och fauna i Västerviks kommun och i synnerhet fågellivet. 

Trick nr ett: Hallberg använder det numera välbekanta "whataboutism", som betyder att flytta fokus från det frågan gäller till något helt annat som inte har med saken att göra. Han redovisar till exempel en beräkning som bygger på att nuvarande 4 500 vindkraftverk i Sverige dödar 33 000 fåglar per år och jämför bland annat med att katter dödar 10 000 000 fåglar per år, samt att enligt honom flyger 500 000 fåglar in i fönsterrutor och dör! 

Jag vet inte vem han anlitat som räknare, men man kan inte bli annat än imponerad över att det finns resurser att räkna så många fåglar dödade av katter och fönsterrutor. Vad har katter och fönsterrutor med saken att göra? Det är bara två exempel av fem uppräknade, förutom vindkraftverk. Möjligen räknar han som när jag var barn; katten, musen, tiotusen och sedan multiplicera med valfri faktor. 

Jag vet inte var Tomas Hallberg bor men han residerar förmodligen på Svensk Vindenergi beläget i centrala Stockholm. Han får antas ha sin bostad någonstans i närområdet, som vi får hoppas inte blir föremål för projektering av vindkraftspark, för i så fall kanske han tänker om. Vindkraftverk är inte ljudlösa och ger dessutom visuella effekter i närområdet när vingarna snurrar (om det blåser) och ger skuggor från rotorbladen. Inte kul att sitta i solen och få en flygande skugga ett par gånger varje sekund. 

Trick nummer två: Tomas Hallberg är också orolig, dock inte för natur och djurliv utan beträffande den "förnybara omställningen". Gör inte motstånd, det kommer att "undergräva hela mänskligheten". Smaka på den, kära medborgare! Dock utan att presentera ett enda litet argument eller källa för att vindkraft skulle rädda mänskligheten.

Jag går inte in på den korta livslängden på vindkraftverk (enligt uppgift cirka 25 år) och kostnaden för och den svåra återvinningen av vindkraftsblad av glasfiber, som idag enligt EU-direktiv inte får läggas på deponi. Endast 10-20% av glasfibern kan återvinnas. Utan generösa skattebetalare skulle vi inte ha vindkraft varken idag eller i framtiden. Intresserade föreslås googla till exempel livslängd, vindkraftverk och återvinning av vindkraftsblad.

Läs mer om