Betongsälarna, som placeras ut på olika ställen där bilar inte får köra, är omtyckta fotomotiv. Åsa Jägerhorn har till och med sett brudpar som låtit fotografera sig på en säl. Förutom alla barn, som inte kan motstå frestelsen att klättra upp på dem och sätta sig tillrätta. Men det håller de för.
– De väger över 600 kilo styck, så det är ingen som välter dem, säger Åsa.
Hon berättar att det nu är tolv år sedan som hon fick i uppdrag av dåvarande stadsträdgårdsmästaren Jan Ramsby att göra något som kunde bli trafikhinder i Västervik.
– Då föreslog jag säl, för det var rätt omskrivet. Vi hade haft säl i inre hamnen och jag tyckte att det skulle vara en bra symbol för Västervik, säger Åsa.
Hon designade en säl som vrider huvudet åt sidan och liksom tittar tillbaka på betraktaren.
Tanken var att de första tio sälarna bara skulle vara en första omgång, men åren gick och det blev inga mer sälar. Förrän nu.
Sälarna ska placeras ut i Västervik framöver, när de har klotterskyddats. Var de ska stå, är inte klart än, enligt Anders Norell, affärsområdeschef Entreprenad på Västervik Miljö & Energi.
Åsa Jägerhorn är i alla fall belåten med att det återigen finns en säl på den del av Båtsmansgatan där bilar inte får köra. Den säl som fanns där tidigare, flyttades till Fiskaretorget för att hindra bilar från att åka ner i vattnet där.
En del av sälarna i Västervik plockas undan på vintern, för att inte hindra snöröjningen.