Så ska utanförskap förvandlas till innanförskap

Hur kan man få fler unga att känna sig inkluderade i samhället – och på så vis förebygga stök och bråk? Det var en fråga som diskuterades under två möten vid Västerviks gymnasium den gångna veckan.

Att synas där ungdomar finns är avgörande, menade deltagarna i en av de grupper som diskuterade under tisdagskvällens möte. Från vänster Katarina Klaar, Vinternatt, Nikita Verstunen, Västerviks församling, Ida Johansson, Norra Tjust pastorat. Lisa Hedman från Campus Västervik för anteckningar och leder gruppens samtal.

Att synas där ungdomar finns är avgörande, menade deltagarna i en av de grupper som diskuterade under tisdagskvällens möte. Från vänster Katarina Klaar, Vinternatt, Nikita Verstunen, Västerviks församling, Ida Johansson, Norra Tjust pastorat. Lisa Hedman från Campus Västervik för anteckningar och leder gruppens samtal.

Foto: Marie Kerrolf

Nyheter2024-06-05 20:27

Tidigare i år fick gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jörgen Jonsson i uppdrag av kommunens styrgrupp för barn och unga att inventera hur civilsamhället och föreningslivet ska kunna samarbeta kring ungdomar och inkludering. Han engagerade även Sparbanksstiftelsens Lotti Jilsmo i arbetet och under två möten de båda lett gruppsamtal och workshops för att finna svar på frågan: Vad kan vi göra för att fler unga ska känna sig inkluderade i samhället?

Hans känsla efter de första två mötena är enbart positiv.

– Det känns jättegott att det finns så många som vill så väl, summerar Jörgen Jonsson.

undefined
Lotti Jilsmo från Sparbanksstiftelsen och projektledaren Jörgen Jonsson presenterar uppdraget och diskussionspunkterna.

Hans uppdrag som projektledare pågår året ut men Jörgen Jonsson ville inte vänta till efter sommaren med att ta tag i det, och riskera att insatserna fördröjs. Därför skedde de första samtalen redan nu.

– Det har varit ett spännande gensvar, säger han.

Även om Västerviks kommun, enligt polisen, är en överlag lugn och trygg kommun för ungdomar att leva i, finns såklart utmaningar. Frågan ställdes på sin spets förra sommaren då näringsidkare i centrum upplevde problem med ungdomsgäng som stod för en del stök. Inför sommaren har kommunen därför förstärkt sin organisation med fler fältare, riktade insatser med feriepraktik för lite yngre ungdomar och fler aktiviteter för unga.

undefined
Ett 20-tal representanter från föreningar och organisationer dök upp på den första inventeringsrundan på tisdagskvällen.

Till de två mötena har bland annat idrottsföreningar, studieförbund, kulturföreningar samt representanter från kyrkor och församlingar deltagit och Jörgen Jonsson uppfattade intresset och engagemanget som stort hos många aktörer.

– Flera sa sig kunna hjälpa till, och många uttryckte en stor vilja att göra det. Det känns bra. Att företrädare från olika delar av civilsamhället träffas är också positivt, då de inte har någon gemensam arena annars.

Vad händer nu?

– Jag och Lotti Jilsmo kommer att fortsätta inventeringsrundorna och träffa några fler aktörer – HVB-hem, familjehem, Bostadsbolaget, fritidsgårdar och liknande – med samma upplägg. Därefter lämnar vi en rapport till politikerna och styrgruppen för barn och unga. Min tanke är att återrapporteringen ska ske i september och sen hoppas jag att vi under hösten kommer att kunna jobba med de idéer som kommit fram, säger Jörgen Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!