Lärarna i Västervik tvingas börja städa

Tömma papperskorgar, torka av bänkar, datorer och skrivare. Kommunens effektivisering av städservicen kan hamna i knäet på lärarkåren. Det framgår av en lista på 18 punkter med städrutiner som personalen på kommunens verksamheter själva ska stå för.

3 september 2010 00:00
I samband med att kommunen gjorde upphandlingsavtalen gällande städservicen skrev man in en städlista på totalt 18 punkter som personalen på de olika verksamheterna själva ska stå för. Listan innehåller allt från att skura bort blyertsfläckar på bänkar till att tömma papperskorgar och vattna blommor.

 

När städservicen effektiviseras med kommande neddragningar är lärarna oroade över att de kommer få mer att göra.

 

- Det finns en överhängande risk att lärarna får mer att göra nu när det kommer dras in på städningen, det ställs ytterligare krav på oss trots att vi redan gör mer än vad vi borde göra, säger Lars Andersson, Lärarförbundets ordförande i Västervik.

 

 

Att exempelvis vattna blommor, rensa bänkar och torka av datorer och skrivare är inget som borde ingå i en lärares jobb, menar Andersson.

 

- Politikerna stoltserar gärna med att man behåller lärartjänster. Samtidigt drar man ner på andra verksamheter och istället fördelar över arbetsuppgifter på lärarna. Lärarna ska koncentrera sig på att undervisa, det är det som är vårt jobb.

 

 

Enligt kommunens tidigare städchef, Marita Ekholm, har städlistan inom upphandlingen inte funnits tidigare. Däremot har arbetsuppgifterna funnits ute på de olika verksamheterna. Men de har varierat beroende på hur städservicen sett ut.

 

- I samband med upphandlingen upprättade man listan för att det ska vara samma krav för alla de olika verksamheterna, säger Marita Ekholm.

 

 

Enligt lärarförbundets Lars Andersson är det just av den anledning som många känner oro. Listan är ny men har inte etablerats inom lärarkåren i kommunen.

 

- Den där listan är inget som vi har sett. Hade någon presenterat den för oss hade det definitivt väckt reaktioner. Det är ju just därför det är en sådan oro just nu bland våra medlemmar, folk vet inte vad det här innebär, säger lärarförbundets Lars Andersson.

 

Lars Andersson med flera ska på måndag träffa ansvariga på barn- och utbildningsförvaltningen för att argumentera emot städkraven kommunen ställer på lärarna och de övriga verksamheterna som berör Lärarförbundets medlemmar.

 

Listan för de olika verksamheterna
Hålla golv och övriga horisontella ytor fria från onödigt material

 

Ställa eller hänga upp stolar utifrån uppgjort städschema

 

Rengöring av pedagogiskt material

 

Rengöring av skolbänkar beträffande blyerts, färg och lim

 

Grovstädning av golv och bänkar i slöjdsalar, omfattande knappnålar, tyg, tråd, spån, trä, spik och överblivet arbetsmaterial

 

Hänga upp sladdar

 

Avtorkning av datorer och skrivare

 

Avtorkning av personliga prydnadsföremål eller dylikt

 

Skötsel av blommor

 

Tömning av papperskorgar i skåp

 

Tömning av blöjhinkar

 

Rengöring av spisar, spisfläktar, kyl, frys och mikrovågsugnar

 

Rengöring av diskbänkar på förskolor och fritidshem

 

Rengöring av skåp

 

Rengöring av diskbänk från smuts orsakad av verksamhet till exempel färg

 

Tvätt/rengöring av gardiner

 

Tömning av kärl för pappersinsamling i kopieringsrum och klassrum

 

Städning av utomhusförråd och barnvagnsrum
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!