Blodröd Facebook-grupp prisas

Internationella blodgivardagen avfirades på måndagen runt om i världen. I Sverige prisas Petter Lövbom för att han startat en blodgivargrupp på Facebook.

17 augusti 2017 13:36

- Det här är jätteviktigt. Alla borde lämna blod, jag ser det som en medborgerlig plikt, säger Lövbom.
31-åringen är själv blodgivare sedan 1998. Han har startat Facebook-gruppen Geblod.nu, som nu har drygt 9 000 medlemmar.
- Jag ville se om man kan nå nya grupper.

Internationella blodgivardagen är en hyllning till världens blodgivare. På måndagen fick Lövbom Årets blodgivningsinsats, ett pris blodcentralerna delar ut. Lövbom fick diplom, medalj och ett specialblåst glashjärta vid en ceremoni i Stockholm.
Många blodgivare i Sverige är födda på 1940-talet, och väntas snart gå i pension även från blodgivandet. Därför är Lövboms insats extra mycket värd, säger Thomas Attnäs, nationell kommunikationsansvarig för blodcentralerna.

- Vi måste jobba mer med sociala medier och platser där ungdomar är aktiva.
I modern sjukvård används mycket blod. Dessutom är blod en färskvara, och inför storhelger och sommarsemestrar kan blodbrist uppstå i landet.
- Vi försöker göra allt vi kan för att motverka detta, säger Attnäs. (TT)

Krav för blodgivning
Grundkrav för att få bli blodgivare är att man ska vara 18–60 år, frisk, väga minst 50 kilo, ha giltig identitetshandling, förstå och tala svenska och ha svenskt personnummer. Dessutom ska man uppfylla en rad medicinska krav.
Den som har använt droger intravenöst får aldrig bli blodgivare.
Socialstyrelsen har uppskattat att 100 000 patienter får blod varje år. Av dessa får troligen minst en tredjedel blodtransfusioner som är direkt livräddande i akuta situationer.
Cirka 250 000 personer i Sverige donerar blod minst en gång per år.
Blod är en färskvara som bara kan lagras i sex veckor.
Källa: Sveriges blodcentraler (TT)
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!