Tålamod och korv receptet för träning

Svängigt och dansant är det på en freestyletävling för hundar. En sport som ökar framför allt bland yngre hundägare.

1 juni 2010 06:10
Karin Pettersson tränar freestyle med Celly i stort sett varje dag. Det tar lång tid att nöta in varje delmoment i programmet, men både Karin och Celly tycker det är jättekul.

 

- Med tålamod och korv så lär sig Celly trick efter trick, säger Karin.

 

 

Förenklat kan man säga att freestyle innebär att man som förare tillsammans med sin hund utför ett fritt utformat lydnadsprogram till musik. Man får själv välja musik, vilka konster och trick hunden ska utföra, samt utforma rörelserna i programmet.

 

Hästvärldens motsvarighet heter "kür".

 

Förordet i de Svenska freestylebestämmelserna ger en bra beskrivning:

 

"Freestylens syfte är att förare och hund tillsammans utför ett kreativt och originellt program där rörelsemönster och takt är i samspel med musiken. Programmet ska spegla ekipagets samarbete och glädjefyllda relation."

 

 

För tre år sedan blev freestyle en officiell hundsport i Sverige.

 

Först var Sveriges hundungdom huvudman för sporten, men det betyder inte att sporten enbart riktar sig till ungdomar. Möjligen underlättar det att man är ung i sinnet. Det är dock fullt möjligt att köra freestyle med rullator eftersom rekvisita är tillåtet i programmet. Det viktiga är att man har kul tillsammans med sin hund!

 

I år övergick huvudmannaskapet för freestyle till Svenska Kennelklubbens centralstyrelse.

 

Under sommaren hålls ett dussin tävlingar i bland annat Stockholm, Skövde och Linköping.

 

Min hund
VT berättar om våra fyrfota vänner hundarna. Har du tips på ovanliga, nyttiga, roliga hundar? Tipsa VT:s journalister på hans.brandin@vt.se eller ingrid.johansson-hjortvid@vt.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!