Superkajak ska byggas i Västervik

Den heter Fusion. En kajak, helt unik i designen, byggd för proffsen i svenska vatten. Företaget Nordic Kayaks har satsat på Västervik när det kommer till själva tillverkningen av kajakframtidens nya värsting.

18 december 2009 00:00
Det började för ett år sedan. Multisportföretaget Nordic Kayaks från Stockholm skissade då fram den nya kajakmodellen. När vi träffar företagets Fredrik Lindström och Peter Bringby på Marströms i Västervik ser vi resultatet framför oss. Kajaken Fusion.

 

- Vi har hämtat vår inspiration genom kajakmodeller från Australien och Sydafrika. Där har man liknande modeller som vanligast används för livräddning, berättar Fredrik Lindström och lägger sedan kajaken på sidan och fortsätter:

 

- Hålet i golvet på kajaken är en så kallad självläns som släpper ut vattnet som åker in i kajaken, designen är unik för kajaker och kommer väl till använd vid exempelvis tävlingar för att hålla kajaken så lätt som möjligt.

 

 

Kajaken är konstruerad för att passa Sveriges vatten. I synnerhet på öppet hav bland stora vågor, en kajakform som blir allt vanligare i Sverige, kallad Surf Ski. Det unika ligger också i kajakens sittplats där man sitter direkt på själva kajaken, istället för att krypa in i kajaken som man gör på en mer traditionell modell.

 

Designern Björn Thomasson har ritat kajakens underskrov och sidolinjer och Fredrik Lindström har ritat själva ovansidan och sittplatsen.

 

 

Efter några månader kom projektet in i nästa fas. Skisserna på ritbordet skulle bli en faktisk produkt. Företaget hade i inledningsskedet planer på att skeppa över skisserna för produktion utomlands, mest för att det blir billigare så. Men när grabbarna i Nordica Kayaks började snacka om saken med folk i branschen dök hela tiden Marströms i Västervik upp.

 

- Vi kände först inte till Marströms, nu förstår vi att Västervik och Marströms traditionellt sett är det bästa alternativet för vår produkt, säger Peter Bringby och fortsätter:

 

- De har lång historia och gedigen erfarenhet av att tillverka kajaker på just det sätt vi efterlyser. Dessutom kan vi enklare följa arbetet av att framställa produkten.

 

 

På Marström är projektet ganska litet om man jämför med andra projekt, men det innebär inte att det är mindre viktigt. Marströms ser fram emot ett gott och förhoppningsvis långt samarbete med Nordic Kayaks, säger företagets vd Per Wärn som driver företaget tillsammans med Göran Marström.

 

- Det är kul att ta fram ett helt nytt koncept till kajakvärlden, säger Per Wärn.

 

Tänkbara intressenter har redan radat upp sig. Redan direkt efter jul ska man börja tillverka kajaker efter sju till åtta beställningar.

 

Kajaken Fusion
Fusion är 5,5 meter lång, en hel meter längre än traditionella kajaker. Eftersom den är tillverkad i kolfiber väger den inte mer än tio kilo, provexemplaret väger lite drygt elva kilo. Dess unika design gör den som bäst lämpad i vågor och vind på öppet hav. En av detaljerna som gör att den sticker ut från mängden är självlänsen i kajakens botten. Smakar det så kostar det, notan för Fusion lär hamna på drygt 30 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Nielsen