Exkriminella ska få in unga på rätt spår

Fängelsesåpan Inlåst som spelats in i Västervik rullar igång i kväll. En av 90-talets värsta värstingar hoppas att det ska stoppa ungdomar från att hamna i helvetet.

1 oktober 2009 16:05
Döden hade kommit i fatt. "Är det slut nu?" stönade han fram till läkaren innan han svimmade i sin egen blodpöl.

 

Det hade varit en lång resa med våld, knark och stölder. Pistolskottet under biljakten hade fått honom att se slutet.

 

Men Magnus Andersson var inte färdig med livet.

 

Bara med det kriminella levernet.

 

 

Minnet av vändpunkten fick Andersson att ändra sig och tacka ja till programmet Inlåst på TV4.

 

- Tyckte först att nej vad ska det vara bra för. Men när jag fick höra mer om upplägget så tyckte jag det var ett bra läge att få berätta för ungdomarna att det är långt ifrån många som överlever det liv jag levt. Nu har jag fått möjligheten att ge någon något som kan göra att den kan slippa den misär jag själv gått igenom.

 

Inlåst i en cell i tolv dagar får en kille vid namn Nicklas ta del av Anderssons lärdomar. Som de övriga ungdomarna i TV-serien har Nicklas hamnat i klammeri med rättvisan. Med hjälp av Andersson och de övriga mentorerna ska ungdomarna komma på rätt spår.

 

På så sätt ska Niklas och ungdomarna få bättre förutsättningar att undvika det liv som Andersson själv levt.

 

 

Redan som sjuåring var Andersson inlåst för första gången. Efter det växte han ut till att bli en av Sveriges värsta värstingar. Han hamnade på ungdomsanstalt som 15-åring. Efter det följde 12 år av stöld, narkotikabrott, misshandel och inbrott. Han åkte in och ut på fängelser och satt sammanlagt tio år. Först vid 27 års ålder kunde Andersson bryta sig loss ur sitt kriminella liv. Nu har han startat Unga KRIS som ska ge unga kriminella bättre förutsättningar att komma tillbaka till samhället efter avtjänat straff.

 

- Att vara inlåst i tolv dagar förändrar man inte ett liv på, men här får de reda på lite hur det kan se ut och hur det kan bli i framtiden. Att kunna vara med och bidra här är en jättevinst och se att de tar del av det man säger går rakt in i hjärtat, menar Andersson.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Hultqvist