Sista natten med Centrumgården

1982 började de arbeta på Centrumgården i Västervik, för mer än 27 år sedan. Nu har de gjort sitt sista arbetspass där, fram till midnatt på fredagkvällen.

18 maj 2009 10:37
På måndag börjar Karina Arvidsson, Kerstin Rollsjö och deras kollegor att arbeta med flytten till ungdomshuset Mejeriet, som ska öppna i september. Men planeringen är redan igång.

 

- Det är ett pyssel att flytta, hur mycket jobb som helst. Men det är roligt. Vi har börjat samla ihop och gå igenom vad vi ska ta med oss och vad vi inte ska ha kvar härifrån. Nästan allt blir nytt i Mejeriet, berättar de.

 

Det som inte ska gå till andra ställen ska säljas på en loppmarknad på pingstafton. För nu är det slut med Centrumgården, Västerviks största fritidsgård.

 

- Det är inte Centrumgården som flyttar till Mejeriet, säger Kerstin. Centrumgården läggs ner och vi öppnar ny ungdomsverksamhet i Mejeriet.

 

 

Mejeriet kommer de att dela med flera andra verksamheter. Målgruppen där blir ungdomar från både gymnasiet och högstadiet. Där ska ungdomarna själva få styra inriktning och verksamhet mer.

 

- Vår plan är att ha en grupp med gymnasieungdomar som är med och bestämmer. Det blir mer inriktat på musik, dans och design där. I Mejeriet blir kaféet centrum.

 

- Det är bra att man kan satsa på ungdomsverksamhet trots besparingstider.

 

 

Många minns säkert branden på Centrumgården i januari 1982. Det var en av de största bränderna i Västervik, och mitt i stan.

 

- Jag hade hunnit arbeta här två dagar före branden, berättar Karina.

 

Kerstin anställdes lite senare det året. 1983 öppnades den nybyggda Centrumgården på samma plats.

 

 

Karina är föreståndare och Kerstin är biträdande föreståndare.

 

- VVi har fått utveckla verksamheten själva och haft en stor frihet och självständighet. Och hela tiden har det kommit nya ungar och nya utmaningar.

 

För båda två är detta en stor del i att de stannat de här 27 åren.

 

- De ungdomar som var här på 80-talet, deras barn kommer hit nu.

 

1974 startades fritidsgårdsverksamhet där Centrumgården nu ligger. Då var både Kerstin och Karina här ibland. De tror att erfarenheterna från den tiden påverkat dem att välja fritidsledarjobbet som vuxna. Och de vet att några av deras tidigare besökare valt samma bana.

 

 

Något som skiljer Centrumgården från övriga fritidsgårdar är att det alltid varit mycket tjejer där. På de flesta andra fritidsgårdar är det mest killar som kommer.

 

- Det är roligt att det blivit så. Vi har hela tiden haft verksamhet som dragit tjejer, till exempel dans och shower. Och så ska det vara rent och snyggt och lite mysigt.

 

Många föreställningar med både dans och teater har passerat revy på Centrumgårdens scen. På fredagkvällen gavs den allra sista, en bejublad föreställning inför en mer än fullsatt salong och med visst fokus på gamla tider.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!