Äntligen kräftpremiär i Långsjön

Kräftskivan är räddad. Goda förutsättningar finns i Långsjön där Ankarsrums Sportfiskeklubb upplåter 40 fiskelotter på sina fiskevatten.

8 augusti 2008 00:07
Premiärfiske blir det i kväll. Det är stort sug efter kräftor varje år när Ankarsrums Fiskeklubb upplåter kräftfiske i Långsjön tre fredagar i augusti.

 

- Oftast finns det intresse för en fjärde gång. Fisket är känt för att hålla hög klass och gör att folk gärna återkommer och för många är det en hemvändardag då familjen samlas och tar upp maten till kräftskivan, berättar Janne Ottosson, Ankarsrums Sportfiskeklubb.

 

Klubben håller kvar den gamla traditionen att premiären på kräftfisket blir nära den 8 augusti som var datumet innan lagen om kräftfiske togs bort.

 

När VT på torsdagen följer med sportfiskeklubbens medlemmar Janne Ottosson, Pelle Jonsson och Mauri Kumpumäki på kräftfiske är det dags att vittja de burar med bete de tidigare har lagt i Långsjön.

 

Vädret är helt perfekt, inte en vindpust, och inget regn faller från den gråmulna himlen.

 

Pelle Jonsson rattar vant ut den öppna motorbåten till det första stoppet.

 

- Det är spännande ögonblick när den första buren tas upp. Jo, här finns det kräftor, säger Mauri och visar upp den halvfulla buren och plockar fram kräftorna.

 

Provfisket på signalkräftor, som klubben gjort, har visat på bra kvalitet. Torsdagens fiske var till klubbens försäljning av kräftor som fiskas på annat vatten än det klubben upplåter till kräftfiske.

 

Till fiskelotten hör tio burar och betesbox med vitfisk som finns att köpa hos klubben. I princip fungerar allt ätbart som bete åt kräftor, förklarar medlemmarna och tillägger att med lite tur så brukar fångsten bli cirka fyra till fem kilo per lott.

 

Klubben som har börjat att sälja lotter har ingen kvar till premiärkvällen.

 

- Det finns aldrig garantier för hur stor fångsten blir. Vid provfisket visade kräftorna på god fångst och var hårda i skalet. De kan hinna med att byta skal, som de gör efter vattentemperaturen och då blir skalet mjukt. Men om det vet vi inget idag, berättar Janne Ottosson.

 

Det är inte bara kräftorna och den vackra naturen som lockar, det finns mycket festligheter runt fisket, som startar klockan fem på eftermiddagen och håller på tills morgonen därpå.

 

Återväxten på kräftor är mycket god i klubbens fiskevatten. För drygt tio år sedan satsade klubben på kräftfiske och sedan dess har ingen inplantering behövt göras.

 

Fisket i Sverige
Det fångas ungefär 1 500 ton kräftor i Sverige under en säsong, varav 85 procent är signalkräfta. Detta är i förstahandsledet värt cirka 300-400 miljoner kronor. Dessutom importeras mellan 2 500 och 3 500 ton kräftor i kartong framför allt från Kina, för att tillfredsställa våra behov till kräftskivorna.

 

Källa: Fiskeriverket.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Margareta Ljungblad