Miljövänlig klimatsmart design

Naturskyddsföreningens temabok 2008 handlar om grön design. Här får vi visserligen följa med till bomullsfälten som även kallas "dödens fält", men boken ger främst en massa goda exempel.

24 juni 2008 00:06
Dåliga arbetsförhållanden på bomullsfälten och i fabrikerna. Giftiga kemikalier som förgiftar dricksvatten och vattendrag.

 

Här hemma i Sverige är det svårt att tänka sig att kläderna på galgen i affären har orsakat så mycket skada. Dessutom är det något många helst vill blunda för. Shopping är ju kul!

 

Miljövänliga kläder har också börjat bli trendigt.

 

 

- Vi har bara ett jordklot och de måste vi vårda väl, säger ägaren till ett svenskt textilföretag som har kundtoaletter där spolvattnet är hopsamlat regnvatten och en utställningshall som är byggd av värmebehandlat trä istället för kemikaliebehandlat.

 

Det är lätt att känna sig deprimerad över all miljöförstöring. Men här får vi goda exempel som visar att det finns de som bryr sig, även företagare. Och det behövs.

 

Textilföretagsägaren siar också om framtiden. Han tror att vi kommer att tillverka kläder av andra material än de som är vanliga i dag. Kanske kan lin, ull och hampa, som redan är på frammarsch, ersätta bomullen till viss del.

 

 

Mathilda Tham, modeprofessor vid Beckmans designskola, önskar att det gick att hyra toppar eller linnen för en kväll eller två, vilket redan är möjligt på Filminstitutets gamla kostymlager i Stockholm. På det sättet minskar antalet oanvända plagg - och dåliga samveten - hemma i folks garderober.

 

Vi får också möta konstbrodösen Katarina Evans och designern Katarina Brieditis som ordnar Do redo-kurser, där deltagarna får sy om gamla klädesplagg så att de blir som nya. Katarina Evans menar att ju bättre du är på att sticka, brodera och virka desto roligare kreationer kan du göra och kollegan Brieditis lyfter fram miljöaspekten och att det är kreativt.

 

Andra alternativ är starta en klädcirkel, där man byter kläder med varandra, kanske andra prylar också.

 

Men "Grön design" handlar inte bara om kläder.

 

Industridesignern Thomas Nyström diskuterar livslängden på datorer och andra elektriska prylar och möjligheten att uppgradera dem. Vi får möta formgivaren Jonas Torstensson som använder glas från gamla bildskärmar och fönster i tillverkningen. Vi får tips om belysning, möbler, textilier, miljövänligt boende.

 

 

I boken får du dessutom en massa tips om klädvård, klimat kontra klädtvätt, kemikalieanvändning, klädkonsumtion och kreativa idéer - jättebra. "Grön design" är en mycket informationstät och inspirerande bok som ger många nya uppslag och leder till att jag börjar söka efter en hel del information på internet.

 

En sak som jag däremot saknar är en litteraturförteckning. Jag letade jättelänge efter en uppsats från Göteborgs handelshögskola. Till slut lyckades jag få tag på den men det tog onödigt lång tid, med lite hjälp direkt i boken hade det gått mycket snabbare.

 

Men på det hela taget gillar jag verkligen den här boken. Här får du "rädda världen-tips"!

 

Ny bok
Cecilia Bertilsson & Mats Hellmark (redaktörer)

 

Grön design

 

Naturskyddsföreningens
temabok 2008
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz