Splittring kring förstamajfirande

Det alternativa förstamajfirandet delar arbetarrörelsen. Socialdemokraterna och LO testar en ny modell och skippar demonstrationståget. Men några fackliga organisationer tänker ändå marschera genom Västervik som traditionen bjuder.

26 april 2008 00:07
För första gången någonsin avstår socialdemokraterna och LO från att anordna ett förstamajtåg i Västervik. I stället satsar man på en familjedag i Stadsparken med paneldebatt, trolleri och rockband.

 

Uppslutningen vid förstamajdemonstrationerna har varit dålig de senaste åren och enligt Håkan Bergenhav från LO krävs förändringar för att skapa ett intresse för första maj och för att nå ut till nya grupper.

 

- Samhället förändras och vi kan inte bara stå stilla. Därför provar vi något annat och bryter traditionen för den här gången, säger han.

 

Därmed inte sagt att beslutet är definitivt. Nästa år återkommer förmodligen förstamajtåget för att stärka leden inför kommande EU-val och 2010 års riksdagsval där socialdemokraterna siktar på skifte i både riksdag och kommunfullmäktige.

 

 

Enligt Ulf Jonsson, förstamajansvarig hos Västerviks arbetarekommun, har den interna debatten inför beslutet varit livlig.

 

- Det har aldrig varit så mycket diskussioner om första maj som nu men vi valde ändå den här modellen och hoppas att den kan engagera människor.

 

Trots det uteblivna tåget utlovas röda fanor liksom traditionella arbetarsånger som Arbetets söner och Internationalen.

 

- Budskapet är att vi kräver rättvisa. Vi kommer att demonstrera, fast utan att gå i tåg, säger Ulf Jonsson.

 

 

Huvudtalare blir Åke Ljunggren från IF Metall samt Västerviks färskaste riksdagsledamot Dan Nilsson. Trollkarlen Mr Goran ska underhålla från scenen.

 

- Han kan kanske trolla fram en ny regering, säger Ulf Jonsson skämtsamt.

 

 

Att en av Kommunals sektioner samt skogs- och träfacket ändå väljer att gå i ett demonstrationståg väcker inga känslor av splittring hos partiet och LO.

 

- Vill man gå i ett tåg ska man göra det, säger Håkan Bergenhav.

 

Paul Westerlund är ordförande i Skogs- och träfackets sektion 1 Tjustbygden. Inte heller han ser någon splittring i det hela utan hoppas att både partiet och facken ska nå ut med sina budskap.

 

- Vi är klara med vårt tåg i lagom tid för att hinna sluta upp med de andra i Stadsparken, säger han.

 

 

Det fackliga tåget blir enligt Paul Westerlund en slags retromarsch, där slagord som var aktuella på 1980-talet kommer igen. Stärkta kollektivavtal, allas rätt till arbete och kortare arbetsdag är några av dessa. Självklart återkommer också de protester mot nedskärningarna inom skola, vård och omsorg som i vintras var föremål för en stor demonstration.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Kerrolf