KD vill ha en ambulanshelikopter

Kristdemokraterna vill att Kalmar län ska ha en egen ambulanshelikopter, inte minst med tanke på alla som bor i skärgården eller på platser dit det tar lång tid att köra med ambulansen.

16 januari 2013 13:00

Landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) tycker att länet behöver en egen ambulanshelikopter.

– Det finns områden i vårt län där vi har väldigt dålig täckning med räddningsfordon, där det tar väldigt lång tid.

Som exempel nämner hon Loftahammar. Även med en ambulans som utgår från Gamleby tar det tid att rycka ut till Loftahammar. Då vore det skillnad om det fanns en helikopter.

Hon vill dessutom att det ska finnas en helikopterplatta i anslutning till sjukhuset i Västervik, där helikoptern kan landa.

Den gamla är för liten, så i dag får helikoptern landa på gräsmattan vid gymnasiet, men då måste patienten lastas om för vidare transport till sjukhuset, vilket i sig innebär risker. Dessutom tappar man tid, vilket kan vara ett bekymmer i vissa fall.

Frågan om en helikopter har KD drivit på egen hand, medan en helikopterplatta var något som alliansen hade med i sitt gemensamma budgetförslag, liksom ambulans dygnet runt i Gamleby.

Brunegård tycker att det är beklagligt att majoriteten inte kunde gå med på förslagen om platta och dygnet-runt-ambulans, utan i stället hänvisar till att frågan ska utredas.

– Det blir en onödig fördröjning när man fastnar i ett evigt utredande. Ambulansorganisationen är redan utredd, och ganska nyligen dessutom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!