Finsk galeas i Västerviks hamn

Strax efter sju på tisdagsmorgonen togs seglen ned och den lilla vackra galeasen gled sakta in till kaj i Västervik. Där blandades tjärdoften snabbt upp med en lika underbar doft av nybryggt kaffe.

23 maj 2012 09:33

Den 28 meter långa, nybyggda finska galeasen Ihana, namnet betyder Underbart på finska, hade seglat nonstop från hemmahamnen Luvia, ett tiotal mil norr om Åbo.

- Vi har haft goda vindar hela färden. Det har varit mest slör eller ren undanvind större delen av seglatsen. Men det känns ändå skönt att ha kommit fram till Västervik efter en härlig nattsegling under en gnistrande stjärnhimmel, säger skepparen Matti Vikatmaa till VT.

Bredvid honom på det fina däcket av lettisk lärk sitter chefsmaskinist Tauno Harjula på läsidan av kabyssen och låter sig halvsovande värmas upp av den sköna, småländska majsolen.

Varför anlöpte ni just Västervik?
- För oss finska skeppsbyggare finns bara tre intressanta platser i Sverige: Gävle, Stockholm och Västervik.

- I Västervik finns den över hela Östersjön världsberömde segelskeppsbyggaren Egil Bergström. Ni vet nog inte hur stor han är. Ingen blir profet i sin egen hemstad, säger Tapio Santala, projektledare för "Ihana Traditional Ship Association".

Dessvärre befann sig Egil Bergström just denna dag på Beckholmen i Stockholm, där hans segelskuta Vega ska tas upp i docka för bottenkontroll.

- Det var ju lite tråkigt att jag var bortrest just när Ihana kom. Som tur är har jag redan sett henne på Åland förra sommaren precis när hon var färdigbyggd, säger Egil Bergström i mobiltelefon till VT.

Galeasen Ihana är på helt frivillig basis byggd, efter 1800-talsförebild, av duktiga hantverkare för att hedra gamla skeppsbyggartraditioner och dokumentera ett utdöende hantverkskunnande för framtida generationer.

Från EU har man fått ett bidrag på nära fyra miljoner kronor till projektet.

Regelbundet håller man kurser i att segla galeasen Ihana runt om på Östersjön.

En gäng finländare och estländare lär sig just nu manövrera Ihana under en långsegling som redan vid niotiden på onsdagsmorgonen går vidare de 160 sjömilen ned till Rönne på Bornholm.

På dagsturer kan max 50 personer finnas med ombord, där det finns tjugo kojplatser.

Galeasen Ihana

Ihana byggdes mellan 2006 och 2011 i finska Luvia, av idealisterna i föreningen "Ihana Traditional Ship Association" efter en förebild från 1800-talet. Det 85 ton tunga segelfartyget har måtten 28 x 6,2 meter och ett djupgående på 2,1 meter.

Segelytan på de två masterna är på totalt 280 kvm med storsegel, försegel, mesan och toppsegel av polyester. I fina vindar gör hon cirka tio knop. Maskinen är på 280 hästkrafter och man har all modern navigationsutrustning ombord.

Ihanas skrov är byggt av grov tall och hela undervattenskroppen är utvändigt klädd med kopparplåtar, vilket effektivt förhindrar beväxtning. Däck och master är av utvald lettisk lärk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!