500 kör rattfulla varje timme

Varje timme kör 500 rattfulla i den svenska trafiken. - En skrämmande siffra, säger Lars-Evert Larsson i Hjorted.

9 maj 2012 00:00

Tillsammans med Allan Fransson kommer han att finnas utanför ICA-butiken i Ankarsrum i eftermiddag, onsdag, för att fästa uppmärksamhet på problemet med rattfylleri och dess yttersta konsekvenser.

En svart gravsten och två tända ljus ska föra tankarna till alla drabbade. På tio år har cirka 1000 personer dödats på grund av alkohol i trafiken.

- Det jag själv tänker på mest är när barn får sätta livet till, och ofta får förarna väldligt låga straff, säger Lars-Evert.

Han tror att det finns ett stort mörkertal, både när de gäller förare som kör alkoholpåverkade och drogpåverkade.

- Ett växande problem. En omedelbar åtgärd är att polisen tvingas göra fler kontroller.

Lars-Evert Fransson jobbar inom Motormännens helnykterhetsförbund som varje år genomför trafiknykterhetens dag tillsammans med stödnätverket MADD (Mothers Against Drunk Driving), samt polisen, trafikverket och andra samarbetspartners.

Han vill att folk ska stanna upp ett ögonblick och tänka på alla människor bakom statistiken när de ser de tända ljusen intill gravstenen.

- Allt för många skadas eller dödas på grund av rattfylleri.

MHF vill genom den här dagen få folk att säga ifrån, att bry sig och vara uppmärksam på vad nära och kära gör när de druckit alkohol.

- Du kan göra skillnad genom att vara den som säger ifrån nästa gång någon är på väg att köra bil berusad. Hindra någon från att riskera sitt eget och andras liv, menar MHF.

Enligt beräkningar som gjorts av statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) görs i runda tal 500 rattfulla körningar varje timme i Sverige.

De senaste tio åren har 10 000 personer skadats svårt på grund av alkohol i trafiken.

När det gäller drograttfylleri är mörkertalet stort. Förra året utgjorde de ca 43 procent av alla anmälda rattfylleribrott.

Den ökande alkoholkonsumtionen har direkt koppling till ökat antal rattfyllerister.

Enligt Länkarna har antalet rattfyllerifall ökat med minst 2000 sedan 1998 på grund av den ökande alkoholkonsumtionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!