Nanobryggning blir bara större

Du som förra veckan tyckte att det här med microbryggerier kändes nytt och spännande kan känna dig passé, nanobryggerierna tar över. Christoffer Schmidt i Västervik är en hemmabryggare med ett intresse som blev helt rätt i tiden.

28 april 2012 00:00

Bärs

Att säga att Christoffer Schmidt gillar öl är sant men det ger inte riktigt en rättvis bild av hur det egentligen ligger till.

Han har tagit det där "gilla" ett steg längre. Ur hans kök och garage porlar nämligen egenbrygd öl. Det är inga färdiga satser vi talar om här, det är bryggning på riktigt. Vi hälsar på en tidig eftermiddag i Kvännaren och får inblick i en passion som sträcker sig långt bortom den stora starka.

Det luktar humle. I köket har Christoffer pedagogiskt nog ställt fram glas, redskap, flaskor, kopparspiraler, kornmalt, humle, desinficeringsmedel och akvariepump. Det sista redskapet får vi återkomma till lite senare. Han har gjort det här förr och vet vad han pratar om. Han har för bara några dagar sedan bryggt en ny sats, den här gången blev det IPA. Den står och bubblar stillsamt på köksbänken.

Utan att Christoffer egentligen menade det är han nu ytterst trendig och helt rätt. Vågen av hemmabryggare handlar om män - de är i överväldigande majoritet - med ett stort ölintresse som tagit det hela ett steg längre och börjat producera hantverksmässig öl hemma. Först av nyfikenhet - kan man göra god öl hemma? - sedan av passion.

I dag är många av Svenska hembryggarföreningens kurser runt om i landet fulla .

Det började i liten skala också för Christoffer. Hans vardagliga intresse för öl blommade ut när han och frun, som då var en sambo, var i Bryssel. De åt gott och drack många goda öl och Christoffer blev intresserad. På riktigt. Han insåg att det fanns mer än de sorter han dittills hört talas om. Det kan gå snabbt ibland, i dag har han ett brygger i garaget, ett eget ölmärke och många sorters kornmalt, humle och egenbyggda filter och stora kastruller. Allt för hemmabruk.

På köksön i det stora köket står också desinficeringsmedel, en av bryggarens bästa vänner.

- Det är väldigt noga med renligheten när man brygger. Får man skit i ölen är det kört, då är det bara börja om från början.

Först en klargörande fråga, är det här lagligt?
-  Ja, det är helt lagligt. Det är som att sätta en vinsats.

Jag kan konstatera att Christoffer inte bara är laglig utan även väldigt organiserad och noggrann, det måste han vara. Han visare ett excel-ark där han kan mata in recept och räkna ut olika kvantiteter av ingredienserna för att får det öl han vill. Nästan i alla fall. Helt lätt att få allt att stämma är det inte, och det är inget man gör på en höft.

- Grunden är enkel men att få det helt som man vill är svårt. Det finns många steg som kan gå fel. Ibland misslyckas man men jag måste våga experimentera lite. Man lär sig av misstagen.

Christoffer bryggde sin egen bröllopsöl. Det blev två sorter och den ena heter "Mr & Mrs Schmidt" och är en IPA men Christoffer bryggde även en irländsk Stout.

Vi smakar på Christoffers senaste projekt, en bitter med amerikansk humle. Det smakar riktigt bra och är vackert bärnstensfärgat med en djup ton av amerikansk humle, lite citrus och är föredömligt strävt. Det skulle kunna vara en APA (American pale ale) direkt köpt från Systembolagets nyhetshylla.

- Det går att få till det bra och jag är riktigt nöjd med det här. Christoffer smakar och ser eftertänksam ut.

Vi fortsätter att sniffa och vrida mot ljuset, smakar, sköljer runt och beter oss allmänt proffsigt. Tror jag. Ölet serveras i ett litet whiskeyglas.

Är öl det nya vinet?
- Folk bryr sig om öl mer nu, helt klart. Man kollar efter sin favorithumle precis som man letar efter sin favoritdruva när man köper vin. Det går absolut att jämställa, tycker jag.

Dricker du mer nu när du fått upp ögonen för öl?
- Snarare mindre. Det blir lätt lite nördigt och jag dricker bättre öl men mindre av den. Men så är jag också beredd att betala kanske... 300 kronor för en bra öl.

Det kan lätt bli en dyr hobby...?
- Jag har väl spenderat x-tusen kronor än så länge, på själva bryggningen alltså.

Är du säker på att det inte är xx- tusen kronor?
- Ganska, men det är inte så långt kvar dit nej...

Nästa steg, vad blir det?
- Jag kommer nog att börja tävla snart, det känns så. Jag har fått bra feedback på de öl som jag skickat in för bedömning.

- Det skulle vara kul att brygga tillsammans med någon och kanske sälja öl till någon krog. Men då är det helt andra krav på tillstånd och hälsovårdsaspekter så det är nog för krångligt.

Det är dags att lämna Christoffer i den organiserade röran. Och vi glömmer inte akvariepumpen. Den hjälper till att syresätta ölen för att få igång jäsningen. Man kan skaka på kärlen för att blanda i syre men så gör inte Christoffer längre. Han har tagit det hela ett steg längre.

En stor stark tack:

Överjäst öl
Ale
är ett samlingsnamn för de flesta överjästa öl. Färgen är oftast mellanmörk, ofta kopparfärgad, men ale kan egentligen ha vilken färg som helst, beroende på maltsort.

Barley wine - "kornvin" - är ett samlingsnamn för engelsk alkoholstark ale. Färgen kan vara gulbrun eller mörkbrun, doften är fruktig och eldig, smaken präglas av fruktighet, karamell och alkoholsötma som balanseras av beskan. Alkoholhalt: 7,4-12 %.

Altbier är en mörk öl. Den mörka färgen uppkommer på grund av ölets höga malthalt. Namnet altbier syftar till att ölet bryggs genom gamla bryggeritraditioner.

Pale ale är en ölsort där ljus karamellmalt används i bryggningsprocessen, till skillnad från vanlig ale där mörk karamellmalt används. På så vis blir drycken ljusare och får en annan färg och smak.

India Pale Ale (IPA) är ett öl med hög alkoholhalt, har en betydlig beska, och är mer eller mindre ljus till färgen. Ölet kom till i slutet av 1700-talet för att skeppas mellan England och Indien. Den höga alkoholhalten och den högre andel humle man hade i ölet, hade den konserverande effekt som var nödvändig för den halvårs-långa resan.

Weizenbier kom ursprungligen från Bayern. Den kallas även för Weißebier (vitöl). Weizenbier är i regel halmgul, men en mörk variant finns - Dunkelweizen. Bryggs ofta på vete.

Porter är ett mörkt, överjäst öl. Då portern till skillnad från de flesta andra öltyper kan utvecklas positivt under lagring började man bygga industriella storbryggerier vilka kunde lagra portern. En starkare variant kom sedan att kallas Stout-Porter som sedan förkortades till Stout.

Underjästa öl
Lager
är ett samlingsnamn för alla underjästa ölsorter. Färgen varierar från mycket ljust gul till brunsvart, beroende på vilken maltsort som använts. Pilsner och Münchner är två klassiska varianter av lageröl. Jäsningen sker vid relativt låg temperatur, och när inget jäsbart socker finns kvar sjunker jästen ner till botten, därav namnet underjäst. Efter jäsningen lagras ölet i stora svala tankar, ofta strax över 0 °C, därav namnet lageröl.

Pilsner bryggs på ljus tjeckisk malt och mjukt mineralfattigt vatten och är inte riktigt utjäst. Den ofullständiga jäsningen ger karaktär av smörkola och en liten restsötma, som gör att pilsnern tål rikligt med humle.

Wieneröl är kopparfärgat, bryggt på wienermalt och har en maltig smak med viss sötma och rätt stor beska. Traditionellt wieneröl är en ovanlig öltyp och en förlaga till märzen och annan så kallad festbier. Det som i Sverige marknadsförs som bayersk är snarare en sorts wieneröl.

Källa: Systembolaget och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson