Fler väljer kläder av trä

Världens befolkning behöver allt mer kläder. Ökningen sker framför allt i Asien. De senaste åren har produktionen av kläder gjorda av träfiber ökat markant. I Västervik finns många miljömedvetna kunder.

11 januari 2012 14:04

Det fiber som tillverkas av den svenska björken heter lyocellfiberlyocellfiber. Den äldsta och mest kända är det varumärkesskyddade Tencel, som industriellt började tillverkas 1992. Kläder av Tencel säljs bland annat på Lindex i Västervik, och där har man märkt en ökad efterfrågan på miljövänliga kläder.

- Naturvänligt och ekologsikt är det många som frågar efter, särskilt på barnavdelningen. Föräldrarna vill att barnen ska ha miljövänliga kläder. På damavdelningen är det inte lika många som frågar efter ekologiska plagg, berättar Linda Gross som jobbar i butiken.

Just materialet tencell är det inte så många kunder som känner till, berättar Gross, men butiken märker sina miljövänliga kläder med en grön lapp för att miljömedvetna kunder ska hitta rätt. I Lindex sortiment finns även kläder av återvunnen plast.

- Hela hösten och vintern har vi sålt leggings och strumpbyxor som är gjorda av återvunna petflaskor. Olika återvinningsmaterial kan passa till olika typer av tyger. Av plast gör man fleece, vi har till exempel fleecestrumpbyxor som är gjorda av återvunnet material, berättar Gross.

Det finns numera flera typer av lyocellfiber, såväl filament- som stapelfiber. De är avsedda dels för beklädnad, dels för tekniska ändamål, till exempel som fibertyg. Mest förekommer de dock som stapelfiber av bomullstyp. Det vill säga de blandas med andra typer av fibrer i spinningsprocessen.

Fibrerna har bättre hållfasthets- och våtegenskaper än viskos, vissa typer rent av bättre än bomull. Kemiskt sett liknar de närmast bomull. De lämpar sig väl för att blandas med de flesta andra fibrer.

Lyocellfibrer framställs av trämassa som löses i ett ämne som klassas som icke giftigt och som återanvänds efter våtspinningsprocessen då fibrerna bildas. Produktionsmetoden är mer miljöanpassad än för andra fibrer av cellulosa.

Detta, tillsammans med de goda användningsegenskaperna, gör att tillverkningen väntas öka avsevärt med tiden och skogsägarna i vårt distrikt är med från början och har sedan en tid tillbaka betraktat björken med helt nya ögon.

Fler kläder av trä
Textilproduktionen i världen ökar med cirka fyra procent varje år. Framförallt ökar konsumtionen av textilier i Asien där också 80 procent av världens textilproduktion finns. De senaste åren har produktionen av cellulosabaserade textil fibrer ökat med sju procent medan produktionen av bomull ökat med två procent och syntetfiber med fem procent.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Brandin