"Plötsligt fanns alla i Västervik på Facebook"

Den nya internetflugan Facebook växer och växer. Gruppen Västervik har fler än 600 medlemmar. VT har träffat tre Facebook-användare bosatta i Västervik.

9 januari 2008 10:08
- I slutet av september hände någonting. Plötsligt fanns "alla" på Facebook. Om det inte hade hänt hade jag nog lagt ner min sida, säger FB-användaren Malin Sjölander som även har startat Facebook-gruppen "Out Västervik".

 

 

VT träffar Malin Sjölander och två andra Facebook-användare, Mia Arping och Nicklas Fornell, på ett fik i centrala Västervik. Alla tre använder Facebook, FB, en hel del. Mia håller kontakt med två kusiner som bor i Frankrike och nästan alla i hennes släkt är medlemmar.

 

När Mia främst hittade 25-åringar på FB bestämde hon sig för att starta gruppen "40+ i Västervik". Malin har också startat en grupp, "Out Västervik".

 

- Jag hade ingenting att göra en kväll och startade "Out Västervik". Tanken är att snappa upp surret i Västerviks nöjesvärld. Namnet kom sig av att många storstäder, exempelvis London, har veckotidningar som heter "Out London" och liknande där det står vad som är på gång.

 

 

I gruppen "Out Västervik" recenserar medlemmarna restauranger och uteställen.

 

- Det är både på skoj och allvar, inbäddat med lite ironi, säger Malin.

 

Nöjesbevakningen är något som Malin saknar i bland annat VT.

 

- Kultur i all ära, men det skulle behövas lite mer bevakning av mat och dryck och nöjesliv, säger Malin och ger gratistidningen Västerviksextra som gavs ut på 1990-talet som exempel.

 

Där testades hämtpizza och billigt vin bland annat.

 

- Nästa steg på FB är kanske redaktörer med lokal bevakning, fortsätter hon.

 

 

"Out Västervik" har runt 40 medlemmar och gruppen används också som inbjudningsforum. Gruppen har bland annat ordnat glöggprovning och juldagsfest.

 

- På en fest sneglade många på datorn som stod i ett hörn hemma hos mig. Till slut var det någon som frågade om det var okej att logga in på FB, trots att alla som var där träffas på FB i vanliga fall, säger Malin.

 

 

Det som är positivt med att bjuda in till fest via FB är att det är lätt för gästerna att kontakta varandra och det går lätt att se vilka som kommer eller inte. Umgängeskretsen växer, många ansikten är bekanta men kanske inga man känner.

 

- FB har faktiskt gjort att sociala behov har uppstått och gett folk en anledning att ses, säger Malin.

 

- Förut, när jag använde ICQ, var vi ett gäng som träffades på nätet och chattade. Och det ledde att vi sågs i verkligheten också. FB är som ett nytt ICQ fast med foton, säger Mia.

 

 

Alla tre tror att FB har en framtid, men att sajten inte skulle fungera som betaltjänst.

 

- Det är inte längre nyhetens behag utan man har nytta av FB också. Jag tror att det kommer att ändra form så att det passar användarnas behov, säger Nicklas.

 

Facebook
Nätcommunity där du kan söka efter gamla och nya vänner, starta grupper och nätverk med andra med liknande intressen.

 

Grundades 2004 av Harvard-studenten Mark Zuckerberg, öppnades för allmänheten 2006.

 

I nätverket Sverige finns för närvarande drygt 700 000 medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text: Karin Hertz Foto: Elin Lundholm