– Det gick jättebra, kommenterar han sin insats under tisdagen.
Det var tio kockar som tävlade om fyra platser i Umeå. Förutsättningarna var desamma som i förra omgången. Det gällde att skapa en rätt där fisken sej ingick. Engellau valde att göra en rök- och ölsjuden sej, med havskräfta, koriander, lardo och höstprimörer.
De båda domarna, Anders Dahlbom och Alexandra Zazzi, hade en del synpunkter på kryddningen och presentationen av rätten vid förra tävlingen. Efter att ha lyssnat på de välkända kockarnas synpunkter hade Engellau förändrat sin rätt. Den här gången föll den domarna mer i smaken.
Finalen avgörs den 5 februari i Göteborg. Det är andra gången Daniel Engellau nått finalen. Han tog en silverplats för tre år sedan. Nu får han ladda för en ny final vad det lider.
– I finalen är det nya förutsättningar. Någon gång före jul får vi veta vilken råvara som ska användas. Men jag vet att man ska skapa en modern restaurangrätt till 14 tallrikar, säger Daniel Engellau som till vardags jobbar på Aveqia i Stockholm.
Vinnarna var på tisdagen, utan inbördes ordning, SaoriIchihara, Emma Erlandsson, Thomas Sjögren och Daniel Engellau. Sedan tidigare är Daniel Müllern, David Lundqvist, Anders Karlsson och Markus Westh klara för final.