– Häromdagen fick jag telefonsamtal från ett skyddsombud som avsade sig sitt uppdrag. Personen kände att det var svårt att hinna med, lärarjobbet var för stressigt.
Magdalena Borgemo beskriver hur den ansträngda situationen i skolan och förskolan även drabbat det fackliga arbetet. I slutet av förra veckan tog hon beslutet att skriva brevet för att få en reaktion från politikerna.
Enligt henne hårdnade läget i samband med de stora besparingar som gjordes i skolan och förskolan 2011/2012. Enligt henne finns det ingen luft kvar i organisationen, och det har gjort att det blivit kännbart till exempel när man fått ta emot nyanlända.
– Många anställda känner samvetsstress för att de inte kan möta elever med särskilda behov. Det kan vara nyanlända barn, barn med en problematik eller väldigt duktiga barn som behöver extra stimulans, säger Magdalena Borgemo.
I brevet beskriver hon ett fall med en klass som redan hade en ansträngd situation, och som fick ta emot ytterligare fyra nyanlända utan att nya resurser tillsköts.
– Försök orka till jul, löd en uppmaning från en ledare.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunnar Jansson (S) berättar att man träffat Lärarförbundet och fört diskussioner om läget.
– Det är högt prioriterat.
Enligt honom handlar det inte om brist på pengar – i vart fall inte när det gäller mottagandet av nyanlända.
– Vi får statsbidrag. Pengarna finns till att sätta in resurser. Däremot gäller det att kunna rekrytera personal, och att rekrytera rätt personal.
Han säger att besparingarna blev för tuffa 2011/2012, men att man gjort återställare. I förskolan är man tillbaka på samma personaltäthet som rådde då.
Samtidigt är både han och Magdalena Borgemo inne på att det finns ett långsiktigt problem – lärarbrist.
– Det kommer inte räcka med att betala bra. Vi måste ha en bra arbetsmiljö, säger Magdalena Borgemo.
Vad krävs för att lösa problemen på kort och lång sikt?
– Personaltätheten är en sak, säger Magdalena Borgemo.
Hon säger också att kommunen följer och analyserar sjukfrånvaron som ökat i skolan och förskolan under några år:
– Men det räcker inte med att analysera. Det måste upprättas handlingsplaner. Tittar man på statistiken ser man att det finns goda exempel med enheter som har låg sjukfrånvaro, och andra som har väldigt hög sjukfrånvaro.
Västervik är inte ensamt om att sjukfrånvaron i skola och förskola ökar – det gäller i stort sett hela landet.
– Men vi kan inte sitta ner och nöja oss med att det är lika illa på annat håll. Jag vill att politikerna upprättar en handlingsplan både på kort och lång sikt.