Här finns jobben i länet

Jobb inom hälsa, sjukvård och utbildning fortsätter det finnas många av, samtidigt som jobben inom data och it, samt bygg och anläggning ökar.

Arbetsmarknaden i Västervik ser ut på ungefär samma sätt som i resten av länet.

Arbetsmarknaden i Västervik ser ut på ungefär samma sätt som i resten av länet.

Foto: Arkivbild: Karin Hertz

Arbetsmarknaden2015-02-28 04:05

Arbetslösheten har minskat en aning, men som VT berättade om i tisdags har det samtidigt skett en ökning bland ungdomar som varken studerar eller jobbar, både lokalt och nationellt. Anja Coe och Per Lundgren på Knutpunkten, som jobbar med att hjälpa personer med försörjningsstöd mot egen försörjning, menar att det största problemet inte alltid ligger i antalet jobb att söka, utan snarare på faktorer som att mer information behövs och att myndigheter måste samverka mer för att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har antalet jobbannonser minskat till antalet, samtidigt som andelen arbetslösa minskat mer.

I skrivande stund finns sammanlagt 722 jobb i Kalmar län utlagda på arbetsförmedlingens hemsida, 114 av dessa finns i Västervik, i Borgholm finns 79 och i Kalmar 231. Minst antal jobb finns i Torsås, Högsby, Nybro, Emmaboda, Hultsfred och Mönsterås, som alla har mellan 10 och 30 lediga jobb på arbetsförmedlingens hemsida. Bland de sammanlagt 722 jobbannonserna i länet gäller 231 stycken sommarjobb.

Ann-Brith Sköld, sektionschef på arbetsförmedlingen i Västervik, berättar att arbetsmarknaden i Västervik inte skiljer sig särskilt mycket mot resten av länet. Flest jobb finns inom hälsa och sjukvård och utbildning. Så kommer det fortsätta vara, enligt en prognos, som också visar att antalet jobb inom data och it, samt bygg och anläggning kommer öka framöver.

Något som är positivt med Västervik jämfört med vissa andra kommuner i länet är näringslivet.

– Vi har ett välutvecklat och varierat näringsliv med allt ifrån handel och industri till stark besöksnäring med goda chanser till sommarjobb, säger Ann-Brith Sköld.

Det är positivt för arbetsmarknaden. Också variationen på kommunens arbetsmarknad är bra, menar hon.

– Vi har många olika offentliga jobb, inom kriminalvården, försäkringskassan och skatteverket.

De flesta jobb kräver utbildning.

– Viktigast är det med gymnasieutbildning. Nästan alla jobb kräver gymnasieutbildning och körkort, säger Ann-Brith Sköld.

Anledningen till att körkort ses som så viktigt, även på de jobb där det inte ingår bilkörning i arbetsuppgifterna, är att det visar att man tar ansvar och är flexibel, menar Ann-Brith Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om