De som skrivit brevet är landshövdingen Stefan Carlsson, landstingsrådet och socialdemokraten Anders Henriksson, Johan Persson som är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar samt Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.
Deras konkreta krav är att den nya Ehälsomyndigheten ska utlokaliseras till Kalmar, med omkring 200 anställda.
– Det är rätt läge nu. Ehälsomyndigheten letar efter lokaler just nu, de hyr i ett kontorshotell i Stockholm, säger Anders Henriksson.
Myndigheten inrättades vid årsskiftet. Här arbetar man med teknikutvecklingen inom hälsovården och sjukvården. Till exempel e-recept, personliga hälsokonton och läkemedelsstatistik.
– Det är en spännande verksamhet. Förutom myndighetsutövningen handlar det också om forskning, näringslivskontakter och samarbete med Linnéuniversitetet. Det är inte bara 200 jobb på själva myndigheten, utan det för med sig fler jobb hos underleverantörer och samarbetspartners.
Om det blir en omlokalisering till Kalmar län kommer det att bli till Kalmar kommun. Där finns i dag ett Ehälsoinstitut på Varvsholmen, kopplat till Linnéuniversitetet.
- Även om placeringen blir i Kalmar gynnar det utvecklingen i hela länet, menar Anders Henriksson. Det här är en jätteviktig satsning för Kalmar län.
Kalmar län har näst lägst andel statligt anställda jämfört med övriga län i Sverige. Bara Hallands län har färre statsanställda per länsinvånare.
– Vi har blivit av med en del statliga jobb på senare år, konstaterar Anders Henriksson. Det är ytterligare en anledning till att flytta Ehälsomyndigheten hit.
Efter att Electrolux las ner för tio år sedan kom en hel del nya statliga jobb till Västervik som kompensation.
Försäkringskassans enhet för bilstöd flyttade hit och hyrde in sig i det gamla fabrikskontoret, vilket innebar 30 nya jobb i Västervik.
Den nya kriminalvårdsanstalten Västervik Norra började byggas och invigdes 2009. I dag arbetar omkring 250 personer på anstalten.
Skattekontoret i Västervik ökade från ett tjugotal anställda till cirka hundra fram till 2011. Bland annat granskas här alla RUT-avdrag i Sverige.
Den senast inrättade statliga verksamheten i Västervik är Havs- och vattenmyndigheten som tillkommit i år. Där arbetar fyra anställda.
En del statliga jobb har också försvunnit på senare tid. Hur många statsanställda som arbetar i Västerviks kommun idag har vi inte fått fram siffror på.