Få statliga jobb i länet

Statliga jobb placeras inte i länet. Kalmar län hamnar i botten när det handlar om antalet statliga arbeten.

FÅ JOBB. Kalmar län ligger i botten när det handlar om antalet statliga jobb.

FÅ JOBB. Kalmar län ligger i botten när det handlar om antalet statliga jobb.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Arbetsmarknad2015-09-25 04:05

Enligt siffror från SCB har jobben blivit fler – men bara i storstäderna. På glesbygden har de statliga jobben däremot minskat, enligt Statistiska Centralbyrån. De senaste siffrorna, för åren mellan 2004 och 2013, visar att det visserligen har tillkommit 9 273 statliga jobb – men att de framförallt hamnat i storstäderna. På glesbygden har jobben nämligen minskat med 864 jobb. Det betyder att vart femte statligt jobb har försvunnit på landsbygden. Bara Hallands län har färre statliga jobb än Kalmar län i förhållande till folkmängden. Länet har 14,0 statliga jobb per tusen invånare.

I topp över antalet statliga arbeten i länet ligger Linnéuniversitet som är den statliga institution som har flest anställda med 820 personer. För Västerviks del hamnar det flesta av jobben på Skatteverket, men också Kriminalvården är en stor arbetsgivare i kommunen.

Senast Västerviks kommun fick flera statliga jobb var förra året. Havs – och vattenmyndigheten öppnade kontor vid Lucernahamnen och det gav fyra nya jobb till kommunen. Enligt den ansvariga chefen Carina Dagbro var det naturligt att lägga verksamheten i Västervik eftersom Västervik är den största landningshamnen för fisk fångad i Östersjön.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl, S, menar att Västerviks kommun ändå har en del statliga jobb.

– Man ska väl vara försiktig med kritiken just här, vi har ju kvar exempelvis Försäkringskassan kvar här, men visst finns det ett problem i att jobben flytttar från mindre orrter.

Han menar att statliga jobbsatsningar på glesbygden inte bara handlar om att fler får jobb – utan också ger sänder positiva vibbar.

– Det är klart att det sänder signaler om att man vill att också mindre kommuner ska utvecklas. Generellt tycker jag att staten ska se till att sprida arbetstillfällena.

Men det finns förhoppningar om fler statliga jobb till länet. Just nu pågår en utredning om ifall den nya statliga E-hälsomyndigheten kan placeras i länet.

Beslutet ligger på regeringens bord, enligt landshövdningen Stefan Carlsson som engagerat sig i frågan.

Det skulle ge omkring 200 nya statliga jobb, som Stefan Carlsson hoppas ska placeras i länet. Besked om i frågan väntas komma under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om