Westerwikspartiet: Återkalla tillstånd för vindkraft

Westerwikspartiet vill att tillstånd för tre planerade vindkraftparker i södra Västerviks kommun återkallas.

Westerwikspartiet vill att tillstånden för tre planerade vindkraftsparker ska dras tillbaka. Vindkraftverket på bilden ligger på en helt annan plats. Arkivbild.

Westerwikspartiet vill att tillstånden för tre planerade vindkraftsparker ska dras tillbaka. Vindkraftverket på bilden ligger på en helt annan plats. Arkivbild.

Foto: Caroline Petersson

Ankarsrum2021-09-02 11:50

"W vill att kommunen omedelbart återkallar de tillstånd som givits till vindkraftsanläggningarna vid Lebo, Lervik och Tribbhult i Västerviks kommun", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Skälet är att partiet menar att förutsättningarna förändrats jämfört när tillstånden gavs. Bland annat har det tillkommit forskning som ger ny kunskap om negativa effekter av vindkraftsetableringar.

Partiets talesman Kenneth Lind hänvisar bland annat till en rapport från Kungliga Tekniska Högskolan. Där tittade man på de socioekonomiska effekterna av vindkraftsetableringar. Enligt den sjönk fastighetspriserna inom en radie på åtta kilometer från vindkraftsverket.

– Det var något som man inte tog hänsyn till vid tillståndsgivningen, säger han.

Han talar också om en förändring av svepytorna. Ju större rotorblad ju större blir svepytan. Det är en faktor som kan påverka både buller och skuggning.

Lars Kåremyr, miljöchef på Västerviks kommun, säger att svepytorna inte fanns med som ett villkor i tillstånden. Det betyder inte att det är fritt fram för vindkraftsbolagen. I tillståndet anges maxhöjden för tornet och när ett av rotorbladen pekar rakt upp.

– Man kan sänka tornet om man vill ha större rotorblad. Samtidigt måste man hålla sig inom de gränsvärden som finns för buller och skuggning i tillståndet, säger Kåremyr.

Är det möjligt att återkalla redan givna tillstånd?

Till att börja med så är det inte Västerviks kommun som utfärdar tillståndet, utan länsstyrelsen. Ett villkor för att länsstyrelsen skulle kunna utfärda ett tillstånd är att kommunen tillstyrker planerna.

Kenneth Lind menar att kommunen ändå borde kunna agera. Han tar Ulricehamn som exempel. Där sade kommunen nej när en aktör ville göra ändringar i villkoren i ett tidigare givet tillstånd.

Kommunens miljöchef Lars Kåremyr säger att han inte är insatt i detaljerna i Ulricehamn, men att han planerar att sätta sig in i fallet framöver. Han lägger till att två av tillstånden i Västerviks kommun har vunnit laga kraft. Då är det svårt att riva upp tillstånden i efterhand. Det tredje är föremål för en rättslig prövning.

Finns det en risk om kommunen återkallar redan givna tillstånd, att det kan avskräcka företag från att vilja investera i Västerviks kommun?

– I det här fallet är det företagen själva som är ansvariga för de förändrade förutsättningarna, säger Kenneth Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!