Vindkraft,del 4
– En skräntärna, kolla!
Magnus Kasselstrand hojtar till där han står framför sin kikare med stativ vid Storsjöns strand. Skräntärnan är en mycket ovanlig art, och det är första gången han ser den just här.
– Skräntärnan är skyddsvärd. Det var en ny upptäckt!
Storsjön ligger en bit utanför Ankarsrum, mitt i det område där Tekniska Verken vill bygga en ny vindkraftspark. Efter att Tjust Fågelklubb fick höra om planerna har man lagt åtskilliga timmar, både dag- och nattetid, på att inventera och kartlägga fågellivet i området. Här finns flera skyddsvärda arter, däribland fiskgjuse, storlom, tjäder och nattskärra. Några häckar i området, andra passerar till och från platser där de häckar eller tar fisk.
Byggs vindkraftverk i närheten riskerar tjädrarna och flera andra arter att drabbas hårt, enligt fågelklubben.
– Det handlar om kollisionsrisken, men allra mest om förlusten av deras habitat, alltså deras livsmiljö. Sätter man vindkraftverk här får det förödande konsekvenser för artbeståndet, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i klubben.
Enligt Naturvårdsverket dödar ett vindkraftverk mellan 2,3 och 7,3 fåglar per år. Det låter inte så mycket?
– Hur stor risken är handlar helt om var verken placeras. Det finns dessutom ett väldigt stort mörkertal. Bara en bråkdel av de fåglar som dödas upptäcks, en del kan flyga flera kilometer efter att de träffats.
– Vid ett verk i Skåne har man noterat 50 dödade rovfåglar.
Storsjön ligger ostört, utan någon bebyggelse i direkt närhet. Något som är symtomatiskt för de platser där vindkraftsbolagen vill bygga, enligt Magnus Kasselstrand och Larsgunnar Nilsson. Klubben har kämpat emot alla planer på vindkraftverk i kommunen, genom skrivelser, debattartiklar och överklaganden.
I Tribbhult har protesterna gett resultat – då 34 planerade verk krympts ner till 16.
Finns det platser i kommunen där man kan bygga vindkraftverk?
– Jag vill inte ha ett enda verk med dagens vindkraftsteknik i Västerviks kommun, säger Magnus Kasselstrand.
Larsgunnar Nilsson är inte emot vindkraft i sig, men menar att man bör hitta platser där naturen inte påverkas. När det gäller havsbaserade vindkraftverk ser han inte att det finns tillräcklig kunskap ännu om hur naturen påverkas.
Enligt det internationella samarbetsorganet i energifrågor IAE behövs vindkraft för att vi ska kunna stoppa klimatförändringarna. Är inte det viktigare för fågellivet – att göra något åt uppvärmningen av klimatet?
– Det är inte så att vindkraft löser de här problemen. Sverige har från början haft en koldioxidneutral elproduktion med vattenkraft och kärnkraft, men nu har politikerna bestämt att kärnkraften ska avvecklas. Därför har vi fått vindkraft, som är en miljöbov i sig, säger Magnus Kasselstrand.
Enligt IAE behövs både kärnkraft och vindkraft efter 2030, då energianvändningen i världen ökar.
– Det tror jag inte ett dugg på. Jag tror att vi kommer att få se en teknikutveckling, och nya, ännu säkrare kärnkraftverk.
Att värna den biologiska mångfalden, däribland de skyddsvärda fåglarna, är en minst lika viktig fråga som att stoppa klimatförändringarna, enligt Tjust Fågelklubb. Idag står mängder av arter inför utrotning och balansen i naturen är hotad.
– Den viktigaste orsaken till det är inte klimatförändringarna, utan att vi förstör djurens livsmiljö, säger Magnus Kasselstrand.