Som VT tidigare skrivit om etablerar Global Food Parks en tomat-, fisk- och cricketodling tillsammans med en av Sveriges största solcellsparker. Visionen är att skapa en plats för cirkulär matproduktion.
Vad har hänt sen senast? Kommer ni börja med etableringen till sommaren?
– Vi är mitt uppe i detaljplansarbetet tillsammans med kommunen. I den processen finns det ett antal hållpunkter som måste följas. Det är det som styr mycket av när etableringen kan påbörjas, säger Michael Augustsson från Global Food Parks.
Augustsson berättar att ambitionen fortfarande är att de ska börja etablera till sommaren men att det är mycket myndighetsarbete och beslut som styr processen i nuläget.
– Tidsramen är beroende av hur snabbt myndighetsarbetet kommer gå. Det är inget vi kan påverka i dagsläget men de jobbar och är effektiva och duktiga och jobbar på så mycket de kan.
Har omvärlden och ökade priser påverkat möjligheten till genomförande något?
– Det är fördyrande kostnader beroende på hur vi får till elkraftsförsörjningen. En del i detta ligger i att vi ska ha solceller för att få ner de kostnaderna. Priser i detaljhandeln gör att våra kalkyler ändå ser okej ut i dagsläget.
Ni har haft som mål att skapa mellan 300–500 arbetstillfällen, är det någon som fått anställning i Ankarsrum ännu?
– Inte än, men hela projektet går ut på att dessa arbetstillfallen ska kunna finnas i Ankarsrum. Mycket grundar sig på att det krävs många som jobbar i själva växthusen.