Nu är samrådstiden över, för förslaget till detaljplan som ska möjliggöra storsatsningen på tomat- och laxodling utanför Ankarsrum.
Det har kommit in en hel del åsikter om förslaget. Flera myndigheter ger planen svidande kritik.
Enligt Länsstyrelsen borde kommunen också redovisa att de utrett alternativa lokaliseringar för det nya industriområdet. Därför, menar länsstyrelsen, uppfyller detaljplaneförslaget inte de lagkrav som finns på att planen ska vara lämplig för sitt ändamål.
Länsstyrelsen anser också att detaljplanen brister när det gäller hänsyn till rödlistade arter, våtmarker och skyddsvärda stenrösen. Det behövs en mer utförlig förklaring av hur kommunen tänkt sig möta utmaningarna kring miljökvalitetsnormer, strandskydd, människors hälsa och säkerhet, samt risken för olyckor, översvämning och erosion.
Kommunen skulle också behöva justera planen så att bullernivåerna inte blir för höga för omgivningen, vilket de med dagens plan blir vid två områden. Kommunen behöver dessutom ta fram en trafikutredning, och redogöra för på vilket sätt klimatförändringar ökat risken för skyfall och ökad nederbörd.
Dessutom har kommunen brustit i sin undersökning av hur området påverkas, eftersom ett stort industriområde skulle göra byggnadsminnet Smalspårets historia mindre synlig. Gör om och gör rätt, menar Länsstyrelsen.
Lantmäteriet tycker att kommunen brustit i sin beskrivning över hur områdets två berörda servitut kommer förändras. Motparterna har idag inte möjlighet att förstå konsekvenserna av detaljplanen, skriver Lantmäteriet.
Miljö- och byggnadsnämnden vill att planläggarna gör en artutredning eftersom det påträffats knärot och andra rödlistade arter. Man vill också att kommunen redogör för sitt ställningstagande om att området – i och med skogsavverkningen – kommer gå från en plats som lagrar koldioxid till en plats som släpper ut koldioxid.
Skogsstyrelsen skriver att exploatering kommer påverka klimatet negativt eftersom skogen som kolsänka försvinner, men att skogsavverkningen inte påverkar virkesförsörjningen till skogsindustrin påtagligt.
Trafikverket anser att kommunen borde avvara en bit mark åt sig själv, som kan behövas om kommunen behöver ta ansvar för Trafikverkets vägar, till exempel gällande avvattning, erosion och markföroreningar. Trafikverket kommer inte att tillstyrka detaljplanen "utan ett gediget fortsatt utredningsarbete och omfattande omarbetning av förslaget", skriver de.
Svenska Kraftnät, det statliga organet som ansvarar för elförsörjningen, anser att planen borde göras om och delas upp i två. Det går nämligen en kraftledning genom området. Den ledningen har betydelse för rikets elförsörjning och omgärdas av olika skyddsbestämmelser gentemot näraliggande verksamheter. Därför vill de se två separata detaljplaner på vardera sida om ledningsstråket.
Men måste kommunen verkligen göra om detaljplanen?
Nja.
Kommunen har planmonopol, vilket innebär att det endast är kommunerna som kan ändra och anta detaljplaner. Kommunen måste inte ta hänsyn till synpunkterna, men kommunen ska förklara sina ställningstaganden. Länsstyrelsen kan överpröva, och i slutändan upphäva detaljplanen. En antagen detaljplan kan också överklagas av berörda parter, och det blir då i slutändan upp till mark- och miljööverdomstolen att avgöra om detaljplanen strider mot någon lag.