Senast den 21 oktober ska skolan i Ankarsrum ha genomfört ett antal punkter med bäring på säkerhet och arbetsmiljö på skolan:
• Man ska undersöka arbetsförhållandena för sina anställda och bedöma riskerna för hot och våld. Det ska kompletteras med en handlingsplan för att minska risken för ohälsa och olycksfall.
• Det måste upprättas särskilda rutiner för hur de anställda ska kunna kalla på hjälp om det uppstår en hotfull situation.
• Det ska finnas rutiner för att genomföra en "inrymning" på skolan. Det vill säga att se till att personal och elever istället för att fly ut i korridorerna stänger in sig i klassrum vid en våldsam eller hotfull situation.
• Man måste försäkra sig om att de personer som har uppgifter som rör det systematiska arbetsmiljöarbetet har tillräckliga kunskaper för att utföra uppgifterna.
När VT når rektorn på Ankarsrums skola Tommy Ödlund, så har han inte sett föreläggandet än. Däremot kom det inte som någon överraskning att man skulle få ett föreläggande att genomföra ett antal åtgärder.
På några områden är arbetet redan igång. Intendenten på skolan tittar på ett system för att kunna larma personal vid en hotfull situation. Rektorn själv är inbokad på en utbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete.
Samtidigt konstaterar han att det är svårt att förutse och förebygga alla tänkbara hotfulla situationer:
– Vår verksamhet är utspridd, och all personal har inte en egen telefon eller sitter framför en dator hela tiden.
Det gör att det kan vara utmanande att snabbt nå ut till alla om något skulle hända. Nu tittar man på ett system som används på andra håll i kommunen.
Han tror att fristen fram till 21 oktober ska vara tillräcklig.
Det finns många krav på skolan från många håll. Det här kommer att kräva en insats från er i höst. Känns det som en fråga som är relevant för er?
– För 30-40 år sedan så kanske man inte hade tyckt det, men vi lever i en värld då de här sakerna blivit vanligare och vanligare. Med de skolskjutningar vi sett i USA och andra länder, och de händelser som varit i Sverige så känns det absolut relevant.
Tommy Ödlund tror att om man överhuvudtaget lyfter frågan om hot och våld i skolan så kan det vara en vinst den dagen något händer. Förhoppningsvis blir det då lättare att tidigt känna igen att något är fel, och att agera.