I 25 år har de bott i samma hus på Ankarströmsvägen i Ankarsrum. När grannhuset blev till salu, bestämde de sig för att köpa det också, och rusta upp det.
Men det var inget självklart beslut för sjubarnsfamiljen, som blev tillfrågade av sina dåvarande grannar om de ville köpa huset.
– Vi sa nej flera gånger, minns Lotta.
Samtidigt såg paret Svennberg potentialen hos både huset och trädgården. Uppväxta fruktträd och plats för höns.
Om de gjorde i ordning huset, skulle de dessutom kunna ha det som gäststuga och på sikt som en lagom stor bostad på ålderns höst.
Fast de var också medvetna om att det var en hel del som behövde göras, både invändigt och utvändigt.
Det blev alltså ja till slut, och nu är det ett och ett halvt år sedan de blev ägare till grannfastigheten. När vi hälsar på en solig vårvinterdag, möts vi av ett gäng lyckliga hönor i full frihet på gräsmattan.
Lotta visar runt, när maken är på jobbet. Hon har redan upptäckt en rad fördelar med att renovera ett hus som man inte bor i, men som samtidigt ligger på så bekvämt avstånd:
– Man bara lämnar kaoset och går in i sitt hus i stället, och då ser man hur fint det är hemma, säger hon med ett skratt.
Två viktiga saker för Svennbergs har varit att anlita lokala hantverkare och inte ta några lån.
– Vi sparar ihop och tar det i etapper, säger Lotta.
Eftersom hon har varit hemma länge, vet hon redan nu att hon inte kommer att få någon stor pension, när det blir dags för det.
Paret har sju barn, varav fyra gemensamma. De andra tre var tidigare familjehemsplacerade hos Mogge och Lotta, men bor nu hos dem permanent.
Ett problem med att renovera hus i dessa tider är förstås de ökande kostnaderna, i kombination med bristen på material.
– Vi började renovera helt fel tid, konstaterar Lotta.
Men nu har de satt i gång, och då tänker de också ro det i land, på sitt eget sätt. Det betyder att en del saker får vänta. Golven är kalla. Det kommer de att fortsätta vara tillsvidare, eftersom det är ett stort projekt att isolera under dem.
Under tiden renoveras huset steg för steg på andra sätt. Först ut var sovrummet uppe. Badrum och kök stod sedan näst på tur.
Bland andra åtgärder kan nämnas att värmesystemet har bytts ut och elen dragits om.
De har också isolerat kattvindarna. En av dem är tänkt att bli en garderob som man kan gå in i, och den andra ett litet barnrum för kommande barnbarn.
Flera av fönstren var igensatta, men det är de inte längre. I sovrummet finns en rad stora flaggfönster, som ger fint ljusinsläpp.
– Jag älskar de här fönstren. Det var lite därför jag föll för huset, avslöjar Lotta.
Ett sätt att hålla nere kostnaderna, som Lotta gärna tipsar om, är att köpa mycket begagnat.
– Jag är storkund hos Återbruket, säger hon.
Hon tycker att vi ofta är för snabba med att kasta saker. När man till exempel renoverar ett gammalt kök, där inredningen ändå är i gott skick, kan man ha i åtanke att det kan finnas intresserade köpare.
– Det är många som vill köpa gamla saker, till exempel en diskbänk. Sälj eller skänk, i stället för att kasta.
Även om det blir stökigt i ett renoveringsobjekt, tycker Lotta att det är skönt att gå över dit och koppla av från det bitvis hektiska livet hemma.
Här har hon gott om plats för vårens många sådder och alla övervintrande pelargoner.
– Jag blir lycklig av att komma in här. Det finns alltid något att göra.