Det har nog inte undgått någon att Ankarsrum under de senaste åren varit särskilt hårt drabbat av bränder, många av dem räknas i statistiken som anlagda.
Peter Helge är räddningsledare på Räddningstjänsten i Västerviks kommun. Han är noga med att påpeka att statistiken vi tagit del av kommer från räddningstjänstens eget rapporteringssystem, och inte är granskad i detalj. Ändå visar den en klar tendens.
– Vi ser ju en markant ökning av antalet bränder de senaste åren. Det är ingen slump som de flesta nog redan vet, säger han.
– Normalt är väl att det brinner mellan fem och åtta gånger per år i Ankarsrumstrakten, det ser vi tillbaka flera år i tiden. Men så har det inte sett ut på flera år.
Det syns tydligt i statistiken att antalet bränder har ökat. Fler är också anlagda. 2013 brann det 10 gånger i området, året efter 13 gånger. 2017 brann det 22 gånger.
– Runt 2015 och 2016 började vi i alla fall ana att det inte stod rätt till. Vi började att se ett mönster av att fler och fler bränder verkade vara anlagda. Det var oroväckande så klart.
Kan det finnas risk att man missat att tidigare bränder också varit anlagda?– Det finns risk för mörkertal men det går åt båda hållen. Det kan finnas bränder där en människa tänt på med avsikt och som vi trott haft naturliga orsaker. Men det kan också finnas bränder där man tror sig se spår efter mänsklig hand utan att den finns. Man drar felaktiga slutsatser, och det är inte bra.
Peter Helge säger att det florerar rykten och teorier i samhället.
– Det är så enormt farligt med ryktesspridning, det kan bli helt fel. Vi måste alla låta polisen hantera det här, och lägga pusslet. Det gör de till slut och personerna bakom sådana här bränder åker alltid fast till slut. De klarar sig inte i långa loppet, de kommer att bli upptäckta.
Niklas Juneskog är förundersökningsledare på polisen och en av dem som arbetar med bränderna. Han är förtegen om utredningsinsatserna.
– Det jag kan säga är att vi utreder flera av bränderna aktivt. Jag vill inte berätta hur vi jobbar med det.
Vid den senaste anlagda branden tände någon på ett förråd som tillhör Tjustbygdens smalspårsförening.
– Vi räknar med att vi kommer att bygga upp huset igen men det kommer att ske i vårdagarna. Sen har vi fått kassera sex ton signalmaterial. Det blev en full container och det är några års arbete som har gått till spillo, säger trafikansvarige Daniel Niklasson.