Peter Helge: "Ska det dra igång igen?"

Branden i Ankarsrum väckte oroliga tankar hos många, även hos Peter Helge, operativ chef på Räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Peter Helge, operativ chef vid räddningstjänsten, slogs av oroliga tankar när larmet kom.

Peter Helge, operativ chef vid räddningstjänsten, slogs av oroliga tankar när larmet kom.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Ankarsrum2023-05-11 10:48

– Jo, känslomässigt tänker man ju på det som varit. Men man ska inte dra några förhastade slutsatser innan polisen är klar med sin tekniska undersökning, säger Peter Helge.

Efter en stor brand spekuleras det mycket, inte minst i ett samhälle som Ankarsrum som drabbades hårt av många bränder för några år sedan.

Så när ett nytt larm kom på torsdagsmorgonen om en lägenhetsbrand på Kungsvägen i Ankarsrum steg oron igen. Den gången visade det sig vara en "mindre köksincident" efter matlagning i en mikrovågsugn.

–Jag förstår att det uppstår oro och spekulationer. Känslomässigt kom tanken till de tidigare bränderna som varit, jag tänkte: ska det dra igång igen? säger Peter Helge.

Det han syftar på är de ovanligt många bränder som drabbade Ankarsrum för ett tiotal år sedan.

– De senaste åren har det varit lugnt. Fem-tio år tillbaka var det 10–15 bränder varje år, både i skogen och i byggnader. Det fanns starka misstankar om att de var anlagda, men ingen konstaterades vara anlagd. För att kunna lösa det är allmänhetens observationer oerhört viktiga, annars är det väldigt svårt, säger Peter Helge.

Han berättar att Räddningstjänsten laddar mentalt om det blir en torr sommar som kräver många olika insatser.

undefined
Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik, summerar en svår insats.

Vid tisdagsnattens stora brand på Tjädervägen i Ankarsrum var Räddningstjänsten från fyra olika stationer på plats, Västervik, Vimmerby, Hjorted och Ankarsrum, med totalt ett 30-tal personer.

Under onsdagen lämnade Räddningstjänsten platsen för att överlåta arbetet till polisen med sin tekniska undersökning. Därefter får fastighetsägaren göra helhetsbedömningar av skadorna och vad som ska hända.

Peter Helge var på plats under onsdagen.

– Vad jag kunde bedöma från avspärrningarna var det rejäla skador. Röklukten kändes, det var sot och omfattande rökskador. Det är ju en tegelbyggnad och jag tror att man kan sanera och göra iordning huset. Men det är ju en helhetsbedömning fastighetsägaren får göra, säger Peter Helge.

Han betonar vikten av att ha en gällande hemförsäkring, att inte spara in på den.

– De som inte har en sån kan få stå för allt själva. Det är viktigt att se över försäkringsbiten, poängterar han.

Säkerhetschef Joakim Jansson summerar insatsen:

– Det var en extrem insats med brandspridning och rök. Det kunde ha gått väldigt illa. Om nu den skadade kvinnan klarar sig bra måste vi vara nöjda med utgången av den svåra insatsen, säger Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!