Modulhusen i Ankarsrum sägs upp

När modulhusen i Ankarsrum stod klara 2015 pekades de ut som ett sätt att klara bostadskrisen. Under 2021 ser Migrationsverket ut att lämna de åtta lägenheterna.

Migrationsverket har sagt upp hyresavtalet för modulhusen i Ankarsrum.

Migrationsverket har sagt upp hyresavtalet för modulhusen i Ankarsrum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2020-11-27 08:00

Flyktingvågen

Trots att husen låg i Ankarsrum fick konceptet namnet Västerviksmodellen. Tanken var att kommunerna skulle möta bostadskrisen under flyktingvågen med enkla, flexibla och billiga modulhus. Kommunerna byggde och skrev ett flerårigt hyresavtal med Migrationsverket. När vågen ebbat ut skulle husen kunna användas till något annat.

Västerviks dåvarande kommunalråd Tomas Kronståhl säger att en poäng med modellen var att kommunerna bättre skulle kunna styra var flyktingarna bosatte sig. I Västerviks kommun valde man Ankarsrum eftersom det var en ort med service, föreningsliv och näringsliv som skulle kunna ge de nyanlända en bra start.

Kronståhl trycker också på att modulhusen var ett billigt sätt att bygga bort den bostadsbrist som rådde. Andra var inte lika övertygade. Modellen hade även kritiker som menade att de enkla modellerna tvärtom kunde bli ett dyrt sätt att lösa bristen på bostäder.

Den 23 oktober 2015 invigdes de fyra husen med åtta lägenheter på Tjustvägen med bandklippning. Tre månader senare fick husen finfrämmande. Dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan träffade boende i husen och berömde kommunens satsning. Han talade om vikten av byggande som var hållbart både ur ekonomisk, ekologisk och socialsynvinkel.

Några dagar tidigare hade vi berättat att 80-tal kommuner runt om i landet övervägde att ta efter Västerviksmodellen. Senare under 2016 blev det dock tvärstopp. När flyktingsströmmarna minskade sade Migrationsverket nej till att skriva avtal med fler kommuner.

Nu kommer alltså nästa fas i Västerviksmodellen att testas: Att ställa om husen till ett nytt användningsområde. Migrationsverket har sagt upp avtalet från med den 30 juni 2021.

– Vi utreder vad de kan användas till därefter, svarar Bostadsbolagets marknadschef Susanne Vidvik.

Lisa Danling, kommunikatör på Migrationsverket säger att beläggningen i de åtta lägenheterna fortfarande är hög, men att man sagt upp avtalet eftersom behovet av tillfälliga bostäder har minskat. Att man avvecklar i Ankarsrum hänger ihop med att Migrationsverket avvecklar sitt kontor i Högsby.

– Vad gäller lägenheterna i Ankarsrum sträcker sig avtalet till sommaren och det är först då det kommer bli aktuellt för de sökande, som fortfarande är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem då, att flytta, skriver hon i ett mejl till oss.

Karta: Modulhusen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!