Ambitionen för Ankarsrum orubbad

Jätteprojektet i Ankarsrum går vidare, om än lite försinkat. "Jag har all respekt att det går till enligt konstens alla regler".

Michael Augustsson från Global Foods Park är fortfarande övertygad om att Ankarsrum är rätt. Arkivbild.

Michael Augustsson från Global Foods Park är fortfarande övertygad om att Ankarsrum är rätt. Arkivbild.

Foto: Christer Andersson

Ankarsrum2023-06-24 08:00

Förra året slog nyheten ner som en bomb.

Lax, tomater och ätbara syrsor, tillsammans med en av Sveriges största solcellsparker. En nyetablering med 300–500 nya jobb.

En satsning på 2,5–3 miljarder kronor, på 75 hektar på fastigheten Falsterbo, i utkanten av Ankarsrum.

Nu har det varit tyst en tid om jätteprojektet.

– Det lever i samma omfattning som tidigare och vi är absolut övertygade om att Ankarsrum är rätt plats, säger Michael Augustsson vid företaget Global Food Parks.

Han lugnar de som eventuellt blivit oroliga.

– Vi har fått en del frågor, det har inte varit större än det som varit befogat. Det är inget konstigt och jag ser fram mot att besvara alla frågor, säger Michael Augustsson.

Planen är att producera lax och tomater i ett cirkulärt system, med solen som energikälla, gräshoppor (crickets) som djurfoder och slam som tomatgödning. 

När vi skrev senast om ert projekt sas det att ambitionen fortfarande var att börja etablera till sommaren. Så har det väl inte blivit?

– Nej, vi är uppe i detaljplanearbetet. Det kan vara slutfört i början av nästa år. Vi kan inte påbörja något förrän det är gjort. Myndigheternas arbete kan vi inte styra. Jag vill inte kalla det försenat. Jag har all respekt att det går till enligt konstens alla regler, att alla intressenter kommer till tals. Det förbättrar acceptansen, säger Augustsson på väg till nästa möte.

Han hoppas kunna komma med mer information om satsningen under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!