Jättesatsningen i utkanten av Ankarsrum, för runt tre miljarder, kronor skulle ge upp till 500 nya jobb.
Nyheten slog ned som en bomb i maj 2022, sedan dess har det varit relativt tyst.
Avsikten var att skapa odling av lax, tomater och ätbara syrsor, tillsammans med en av Sveriges största solcellsparker.
Men det har gått trögt.
Förslaget till detaljplan möttes av svidande kritik. Med länsstyrelsen i spetsen fyllde flera andra myndigheter på i ledet. Lantmäteriet, Västerviks kommuns miljö- och byggnadsnämnd, Trafikverket, Skogsstyrelsen och Svenska Kraftnät.
Tiden har gått. Det krävs mycket för att göra 125 hektar skog och kalhyggen till industrimark.
Lämpliga alternativa placeringar hade inte utretts tillräckligt, liksom frågor om buller och trafik. Dessutom har knärot och andra rödlistade arter påträffats i området.
Därför kan man undra hur det går med detaljplanearbetet på kommunens samhällsbyggnadskontor.
– Flera av synpunkterna har gjort att kompletterande utredningar behöver göras och förslaget behöver justeras inför nästa steg i planprocessen, granskningen. Synpunkterna berörde bland annat naturmiljö, kulturmiljö, strandskydd, markavvattning och processvattenförbrukning, dagvatten och buller, berättar kommunens planarkitekt Johan Delvert.
Flera utredningar pågår. Resultaten kan antingen bekräfta att det nuvarande förslaget är lämpligt, eller att det behöver omarbetas.
Eftersom detaljplanen är så stor och många frågor behöver utredas förväntas det justerade planförslaget kunna granskas tidigast nästa sommar. Sedan kan det dröja ytterligare några månader.
Projektet blir alltså försenat ännu ett år på grund av detta?
– Precis, det stämmer. Det är en omfattande och komplex detaljplan med många frågor som behöver utredas. Vissa förutsättningar kan vi inte påverka, inventering av vissa fågelarter kan bara göras på våren, svarar Delvert.
Patrik Granström, affärsutvecklare på Global Food Parks, beklagar förseningen och kommenterar:
– Det är aldrig kul. Vi hade velat vara igång nu, men vi har fullt förtroende för kommunen. Vi har en god dialog och gör avstämningar varje månad. Vi vill ha med oss både kommunen och invånarna. Vi vill inte köra över någon, säger han.
Har invändningarna förändrat er avsikt?
– Nej. Det stora engagemanget tolkar jag positivt. Vi får se hur det går med detaljplanen. Det är utanför vår kontroll, vi kan inte göra så mycket där. Jag känner mig försiktigt positiv, säger Granström.