Det är en överraskning från kollegorna, att bjuda in tidningen för en intervju den sista arbetsdagen. Michaela Rydholm, som fyller 65 år i sommar, sticker inte under stol med att lärarjobbet är ett ganska krävande jobb i dag. Samtidigt har hon trivts så bra, både med jobbet och skolan och omgivningarna.
Hennes huvudämne har varit hemkunskap, även om hon har hjälpt till i andra ämnen, framförallt svenska, som extraresurs. Hon har också haft hand om stökiga elever.
– Jag har känt mycket för de ungarna. De är stökiga på grund av någonting, säger hon.
På vissa sätt tycker hon att det har blivit allt roligare att undervisa.
– Det är det mest berikande jobb man kan ha.
Men hon tror att det blir svårt att rekrytera nya personer till yrket framöver, utan att höja lönerna.
– Ska man få personal att orka vara genuint intresserad hela tiden, så är det faktiskt dags att höja lärarnas löner, säger hon bestämt.
Lönerna är den enda nackdelen med jobbet, som hon ser det. Hon jämför med hur det var när hon började jobba som lärare, när skolan fortfarande var statlig, innan kommunerna tog över. Hon önskar att det blev så igen, och tillägger att hon inte är ensam om det. Jobbet som lärare hade högre status på den tiden.
Michaela, som tidigare hette Ernstsson, växte upp i Ankarsrum, men gick i högstadiet på Ellen Keyskolan i Västervik. På den tiden fanns det inget högstadium i Ankarsrum.
Sedan blev det konsumtionslinjen. Någon klar plan över framtida karriär hade inte Michaela, men när hon under gymnasietiden bläddrade i en broschyr om yrken, fastnade hon för hushållslärare, som det hette då. Efter tre år på Uppsala universitet, fick hon jobb i Hultsfred och kom sedan som 23-åring till den då ganska nybyggda skolan i Ankarsrum. Det var på hösten 1980.
Under årens lopp har hemkunskapsämnet förändrats. Det är mer konsumentkunskap, privatekonomi och näringslära nu än tidigare, men fortfarande finns en del praktiska inslag. Michaela minns hur en elev i nian inom ramen för sitt specialarbete tog med en ko hemifrån, som klasskamraterna fick prova att handmjölka borta vid idrottsplatsen.
Sedan 1982 bor Michaela i Gamleby, tillsammans med maken Micke Rydholm, som hon träffade redan 1981, när han var idrottslärare i Ankarsrum. Paret har två vuxna barn.
Jogga och segla är två viktiga fritidsintressen för Michaela, och vara ute i skogen.