Lätt som en plätt att skippa bilen

Att gå till och från skolan på egna ben är knappast något problem för Elsa Edman i Ankarsrum.

Elsa Edman går till skolan varje dag. Det tar på sin höjd fem minuter.

Elsa Edman går till skolan varje dag. Det tar på sin höjd fem minuter.

Foto: Lotta Gometz

Ankarsrum2019-10-24 10:00

Hon är ett av många barn i kommunen och länet som de gångna fem veckorna medverkat i utmaningen "På egna ben", ett initiativ som går ut på att barnen ska ta sig till och från skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt. 

För Elsas del har i ärlighetens namn inga speciella uppoffringar gjorts under de veckor som gått.

– Jag gick till skolan även innan, berättar hon. 

Det skulle inte tjäna någonting till att bli skjutsad.

– Vi bor så nära skolan att det skulle ta längre tid att köra fram bilen, det skulle helt enkelt bli en omväg, säger mamma Sandra Edman. 

Det har ändå varit en rolig grej, att delta i utmaningen, tycker både Elsa och hennes mamma.

För faktum är att hela familjen engagerats i poängjakten då det gett bonuspoäng om man fått fler i familjen att lämna bilen hemma för att i stället gå eller cykla till arbete och skola. 

Totalt medverkade 150 klasser i länet i utmaningen som avslutades i fredags, och från Västerviks kommun deltog sammanlagt 767 elever. 

Men hur gick det då?

Jo, när så alla poäng hade räknats samman sent på tisdagseftermiddagen stod det klart att tre klasser från Kalmar kommun hamnade i topp i länet. Men tätt i hälarna på dem, som fyra, kom klass 5B på Åbyängskolan i Gamleby och på tionde plats ytterligare en skola i Västerviks kommun, nämligen Blackstads skola. 

Totalt har barnen i länet och deras familjer gått 11489 mil under perioden och 20,5 ton koldioxid har sparats.

– Det känns kul att vi fick med så många klasser som 150 stycken. Både elever, pedagoger och rektorer har varit väldigt positivt inställda. Nästa höst arrangerar vi utmaningen på nytt, säger Lisa Dahlström som är länssamordnare för projektet.

– Det här handlar ju om att uppmärksamma flera frågor samtidigt som är så viktiga i dag: hälsa, miljö och trafiksäkerhet (minskad biltrafik vid skolorna, reds anm). 

Det kan nämnas att Åbyängskolan, som alltså hamnade på en hedrande fjärdeplacering, så sent som i fredags vann etapp-priset för vecka 42 – något som resulterade i biobiljetter till hela klassen. 

Så vem tog då hem förstaplaceringen? Jo, det gjorde klass 5A på Vasaskolan i Kalmar.

Bakom projektet På egna ben ligger Hållbart resande väst, Göteborgs stad och kommuner i Västra Götaland och Halland. Men också Kalmar län fick möjlighet att delta med skolor i sina respektive kommuner.

– Även Energimyndigheten har varit med och finansierat den här satsningen, berättar Lisa Dahlström.

Varje vecka som tävlingen pågått har Elsa och hennes klasskamrater samlat poäng.
–I slutet av veckan har vår lärare samlat in allas poäng, berättar hon.
Varje vecka som tävlingen pågått har Elsa och hennes klasskamrater samlat poäng. –I slutet av veckan har vår lärare samlat in allas poäng, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!