Projektet som öppnar upp Ankarsrum

Schottis, kärleksmums och Flygande Jacob. De utländska gästerna fick prova mycket under veckans besök i Ankarsrums skola.

Samarbete i köket var nödvändigt när lunchen skulle fixas. Alva Petersson styrde med korv Stroganoff.

Samarbete i köket var nödvändigt när lunchen skulle fixas. Alva Petersson styrde med korv Stroganoff.

Foto: Christer Andersson

Ankarsrum2022-05-22 07:00

Efter morgonens dansövningar i idrottshallen hade lärarna bakat fikabröd och lunchen lagade eleverna tillsammans i hemkunskapsköket.

Dagen var ett smakprov av det EU-projekt "One language –  one person", som Ankarsrums skola ingår i. Det är ett utbyte med elever och lärare från Italien, Slovenien, Serbien, Turkiet och Sverige, på engelska.

– Det är kul och så annorlunda. Jag har lärt mig mycket bättre engelska. I början var det nervöst att träffa andra och prata med de jag inte kände. Nu har jag kommit över det och jag kommer att ha nytta av det här i fortsättningen. Det har varit kul att visa min skola, tycker Alva Petersson från nian.

Kompisarna blev lite avundsjuka när hon blev ensam utvald bland de 15 i hennes klass.

I mars var Alva med andra tre elever och två lärare en vecka i Chieti på italienska ostkusten. Resan började med Colosseum i Rom och fick se hur italienska skolan fungerar.

Den här veckan kom italienare, slovener, serber och turkar till Ankarsrum för att få en inblick i det svenska skollivet. De har också hunnit besöka Astrid Lindgrens Näs och älgparken i Virum.

– Svenska skolan är väldigt olik vår. Här får man säga lärarens namn utan att behöva säga professor. Att studera med mycket eget ansvar i blandade klasser med tjejer och killar är skillnad mot hemma, säger italienaren Kevin Disantis, 17 år, från orten Cepagatti.

Till lunch skulle det lagas svenska stoltheter som köttbullar, raggmunk, korv Stroganoff och Flygande Jacob. Eleverna blandades i lag från olika nationer. Recepten på engelska krävde samarbete kring spisarna. Kyckling skulle rensas, korven tärnas, löken brynas, riset kokas, bananerna skivas och allt provsmakas på vägen.

Arbetet övervakades av lärarna som nyss hade bakat fikabrödet. Kärleksmums, havrekakor, chokladbollar, dajmsnittar och äpplekaka.

– Det här är jättehäftigt. Eleverna lär sig massor på olika sätt, tycker läraren Birgitta Veenhuis Palmborg.

I personalrummet intill sitter initiativtagaren Eleonor Hållbus Dahlin med efterarbetet vid datorskärmen.

– Det är mycket som ska dokumenteras. Men det mesta jobbet var att skriva ansökningarna till de fyra projekt vi sökte och fick ett av, berättar Eleonor

För Ankarsrum fortsätter projektet ut i Europa. I oktober väntar en resa till Slovakien för fyra elever och tre lärare, därefter Turkiet och Serbien i mars och april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!