110 meter ner i graniten stängs det hamrande borret av och tystnaden lägrar sig över Össebo, utanför Hjorted.
Utan att något vatten har hittats.
Brunnsborrare Robin Skälhammar hade, under flera timmar, försökt nå ner till en stabil åder utan att lyckas.
– Så blir det i var tredje brunn ungefär. Det är inget bakslag eller något konstigt, berättar Robin Skälhammar.
Istället går arbetet vidare med en annan metod, där det kommer att pumpas ned vatten till ett jättehögt tryck (160 bar per kubikcentimeter) för att få fram vatten ur bergsprickorna.
Under morgonen kom han hit med lastbilen, en stor kompressor och den tryckluftdrivna borriggen på larvband.
1,5 meter ner i marken nådde han berget. Han fortsatte djupare, ytterligare 4,5 meter i berget, med två stålrör på tre meter vardera och med en diameter på 168 millimeter.
Inuti dem borrade han därefter neråt sex gånger 18 meter, till han stoppade efter 110 meter.
– Inom en vecka kommer en tankbil och pumpar ner vatten som öppnar upp sprickorna och tätar borrhålet. Sedan ska ledningen installeras till huset och vara klart. Vi garanterar alltid 2 400 liter vatten per dygn, berättar Skälhammar.
Oturligt för familjen Lucht i Stensborg blir den här metoden lite dyrare. Totalt kommer det att kosta dem cirka 100 000 kronor för att få vatten i kranen.
Några meter vid sidan av borriggen finns den gamla grävda brunnen som sinat. Alldeles intill jordkällaren fann Robin att det var lämpligt att borra för den nya brunnen.
– När vi köpte gården i maj var brunnen full av vatten. Men det blev mindre och mindre under sommaren. Till slut var det bara lite på botten, berättar Viktoria Lucht som bor här permanent med maken Martin och de två hundarna.
De har fått åka till Silverdalen för att fylla dunkarna med dricksvatten.
– Det blev nödvändigt att borra en ny brunn, säger Viktoria Lucht när hundarna skäller nyfiket.
Inget uppdrag är likt det andra för familjeföretaget från Ankarsrum. Till största del borrar man numera för bergvärme, ibland ned till 360 meters djup.
Men sedan torra året 2018 blev det en uppgång för vattenborrning.
– Det ringde hela tiden, folk ville säkra sitt dricksvatten. Det har hållit i sig och i år blev det mer fart när det var så varmt i början av sommaren. Det är roligare att borra efter vatten. Det blir mer uppskattat. Bergvärme blir mer som man förväntat sig, tycker Robin när han dragit hörselskydden åt sidan.
På senaste tiden har vi fått läsa om sjunkande grundvattennivåer i takt med klimatförändringarna.
Är det något du märkt? Behöver du gå djupare för att hitta vattnet?
– Nej. Vattnet i berget ligger kvar på samma nivåer som tidigare, som det gjort i tusentals år. Det är de grävda brunnarna som påverkas och numera grävs det inga brunnar. Jag skulle inte vilja dricka vatten från en grävd brunn, svarar Robin.
Han tycker inta att den regnrika sommaren har påverkat hans vattenborrande, mer än att marken blivit lite lerigare...
Drygt en miljon permanentboende svenskar och ungefär lika många fritidsboende har sin dricksvattenförsörjning från egen brunn. Fördelen med en modern djupborrad brunn är att vattnet inte påverkas av föroreningar.
Årligen borras det i landet mellan 5 000 och 7 000 brunnar för vattenförsörjning.
Håkans Vatten & Energibrunnar AB i Västerviks kommun är ett av landets cirka 150 brunnsborrningsföretag.