Hur får du tag på kräftorna till skivan?

Augusti är för många kräftskivornas högtid och där är kräftorna en viktig del. Men hur ser kräfttillgången ut i kommunen?

Tillgången på kräftor har gått upp i sjöarna kring Ankarsrum tycker Bo Johanson. Bilden är en genrebild

Tillgången på kräftor har gått upp i sjöarna kring Ankarsrum tycker Bo Johanson. Bilden är en genrebild

Foto: Per Lundström /arkiv

Ankarsrum2019-08-05 07:00

Tiden är nu kommen för att inhandla färglada små hattar, solar och rödvita servetter. Den åttonde augusti startar den inofficiella kräftfiskesäsongen, ett datum som grundar sig i det gamla kräftfiskeförbudet som gällde fram till 1982. Kräftskivan är för många en sommartradition som går att mäta sig med midsommarfirandet. Vid några av sjöarna i södra kommunen har det blivit en uppgång i kräftpopulationen.

– För en 3-4 år sedan såg det dystert ut för kräftorna i sjöarna där vi fiskar, men nu har de återhämtat sig, säger Bo Johansson från Ankarsrums Sportfiskeklubbskommitté för kräftfiske. De bedriver kräftfiske i Långsjön och Fälgaren.

Bo berättar att vikt och storlek på kräftorna varierar från år till år men att det i år ser lovande ut. Klubben har som regel att man inte får plocka upp kräftor som är mindre än tio centimeter i samband med fisket. Klubben fiskar enbart signalkräftor, tidigare fanns det även flodkräftor i deras vatten men de försvann i och med kräftpesten som spreds.

– Förra året hade vi väldigt nöjda fiskare. I år har det varit lite lugnare med anmälningar men de brukar ramla in här nu i augusti.

Bo har fiskat kräftor i många år och han tror att det är av traditionsskäl som många återvänder till sjöarna år efter år för att fiska.

– Det är delvis av tradition men även en otrolig gemenskap att fiska kräftor. Man samlas efter mörkrets inbrott med nära och kära, väntar spänt på att få fångst och senare kan man koka kräftorna för att ha skiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om