Hektiska kräftdagar i Ankarsrum

Nu är det högtryck på kräftfisket i Långsjön. "Värmen är en fördel, allra bäst är det vid 22 grader", säger Bosse Johansson.

Signalkräftor finns det gott om i Långsjön och nu är det kräftsäsong.

Signalkräftor finns det gott om i Långsjön och nu är det kräftsäsong.

Foto: Christer Andersson

Ankarsrum2022-08-13 08:00

Telefonen ringer, folk bokar fiskelotter och kunder kommer för att hämta sina beställda kräftor i klubbhuset Abborren. 

I augusti är det fullt upp för Ankarsrums sportfiskeklubb på Masugnsvägen.

Sju personer i kräftkommittén sköter hanteringen och spindeln i nätet är Bosse Johansson. Med bokningslistor, dubbla telefoner och mängder av numrerade lappar har han koll på läget.

– Det funkar inte om flera är inblandade och säger olika saker. Det måste vara en som håller i det, säger Bosse Johansson under fredagsförmiddagen när han hinner med en kopp kaffe i skuggan.

"Det svarta guldet" fiskas upp ur Långsjön, där tillgången på signalkräftor är synnerligen god. Uppskattningsvis tas det upp 50 kilo per vecka.

Söderut i Europa har extremvärmen skapat kräftbrist. Det märks inte i Ankarsrum.

– Värmen är en fördel, allra bäst är det vid 22 grader i vattnet. Men det får inte bli för varmt, det klarar de inte, berättar Bosse.

Ankarsrums sportfiskeklubb har fiskevatten i en tredjedel av den två mil långa sjön. Där har man 66 lotter att hyra ut till kräftfiske, då ingår tio burar med flöte och betesbox.

Sedan 1994 tillåts kräftfisket året om, numera finns det ingen officiell kräftpremiär. Förr var den alltid 7 augusti, 17.00.

– Det var bättre då. Man satt och väntade på att klockan skulle bli fem, minns Ulf Johansson.

Under veckans första dagar fiskar sportfiskeklubben kräftor som läggs i sumpar för att säljas till privatkunder.

– Jag vill vara ensam i båten när jag fiskar. Jag har med mig 20 burar som det går att tömma varannan timme. När man drar upp känner man på motståndet om det är två eller 20 kräftor i buren, berättar Ulf.

Kräftfisket i Ankarsrum har långa traditioner.

– Jag har varit med sedan tioårsåldern. Det är fortfarande kul och årets höjdpunkt. Jag älskar kräftor. Jag äter kräftor när andra äter hummer, midsommar och nyår, säger Ulf Johansson som helst har ost, kex, Jansson, köttbullar, västerbottenpaj på sina kräftskivor.

Han står för matlagningen i hemmet och när det gäller lagen till kräftorna håller han sig till sitt gamla recept, som han alltid kokar dagen innan. Här bjuder han på det:

– Tre liter vatten, 1,5 deciliter grovt salt, 5-6 sockerbitar, en öl eller porter och dill kan man aldrig få för mycket av, säger Ulf Johansson.

Kräftorna ska sedan kokas i vanligt vatten i sju minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!