Många har säkert vandrat på Ankarsrumsslingan – en tolv kilometer lång avstickare till Tjustleden, som börjar och slutar mitt i Ankarsrum. Slingan ligger strax intill Borgberget, från vars topp man får en storslagen utsikt över Hällsjön.
På toppen finns resterna av en fornborg, och på stigen upp har Västerviks kommun byggt ett nytt vindskydd via projektet Arknat.
Nu vill länsstyrelsen bilda ett nytt naturreservat längs delar av leden – i syfte att bevara biologisk mångfald och skyddsvärd natur, men också att gynna friluftslivet. Skogarna kring Borgberget är kuperade och svåra att bedriva skogsbruk i, något som bidragit till en rik flora. Här finns hällmarker med gamla knotiga ekar, rasmarker med högvuxen skog och fuktiga granskogar med inslag av lövträd. Bland annat.
– Jag blev jätteglad när jag hörde om planerna. Det är ett jättefint ställe, säger Jonna Fribke, som vuxit upp i Ankarsrum och minns att hon redan som barn tyckte det var magiskt att vara uppe på berget.
Som vuxen har Jonna bott i Västervik i 20 år, men återvände till Ankarsrum för tre år sedan. Numera tar hon sig ofta till Borgberget för att ströva runt, fotografera solnedgången från toppen och njuta av den artrika naturen. Hon hoppas att bildandet av ett naturreservat blir positivt för området.
– Jag tror inte att alla vet om Borgberget, det här kanske gör att fler får nys om det och kan komma dit och njuta. Det är inte så ofta man stöter på folk däruppe.
Enligt förslaget som länsstyrelsen tagit fram ska det framtida naturreservatet ha minst en väl underhållen parkeringsplats i anslutning till reservatet, informationstavlor och markerade stigar. Behövs det kan man bygga fler bord och bänkar, stigar, stättor och grillplatser.
Går förslaget igenom införs vissa restriktioner. I ett reservat får man till exempel inte tälta mer än ett dygn på samma ställe, man får inte bryta kvistar eller röra sig nära ett rovfågelbo, lya eller gryt. Det är också förbjudet att placera ut skyltar, affischer, konstföremål och liknande.
Länsstyrelsens förslag är utskickat på en remissrunda, och bland de som bjudits in att tycka till finns Naturskyddsföreningen, LRF Sydost, Västerviks kommun och Ankarsrums hembygdsförening. Markägaren har länsstyrelsen redan kommit överens med.
– Målsättningen är att ta beslut om det här i december, säger Jesper Hansson, som är områdesskyddshandläggare på länsstyrelsen.