– Det är oerhört viktigt att vi förvaltar våra byggnader och det kulturhistoriska arv vi har, säger Annika Deltin, som är fastighetsansvarig i Södra Tjust pastorat.
Fastighetsavdelningen är skild från kyrkogårdsavdelningen, så Annikas arbete rör inte kyrkogårdarna eller minneslunderna, försäkrar hon.
I Hallingebergskyrkan upptäcktes hussvamp, och i dess krypgrund fanns mögel och röta tidigare i år. Därför hålls den stängd i dagsläget. 1 december 2022 hoppas man kunna välkomna till en nyrenoverad kyrka som ska ha fått sig bland annat avfuktare, utjämnade nivåskillnader, och en handikappanpassad toalett. Även Blackstad och Ankarsrums kyrka har fått avfuktare installerade 2019.
– Avfuktaren är en del, och i Ankarsrum har vi både slipat och lackat om kyrksalens golv, vi har städat, tvättat, och bytt ut de gamla mattorna. Det är många små faktorer som gör att det nu är ganska fräscht.
– Men om vattnet inte leds bort bildas det ju mögel i det organiska material som finns i krypgrunden, säger Annika Deltin.
För att kyrkorna ska få fortsätta vara välkomnande mötes- och arbetsplatser är hon just nu i full färd med att skicka in ansökningar om antikvarisk ersättning till Linköpings stift, som ger en indikation på hur mycket stiftet kan bekosta. Om allt går som planerat ska kyrkorna i Ankarsrum, Västrum och Gladhammar få ny dränering och nya självrensande stuprör under 2023.
Problemet i de tre sistnämnda kyrkorna är helt enkelt att vattnet leds in, istället för ut. Deltin berättar om hur det kring midsommar i år kom 130 millimeter regn under två timmar.
– Det är så stora tak och blir så mycket vatten att takavvattningen och dräneringen inte hinner få bort allt.
I Ankarsrum är marken intill grunden idag lägre än omgivningen, urholkad av tidens tand. Mer jord måste läggas på för att skapa en sluttning ifrån kyrkan.
Arbetet behöver ske varsamt vid de gamla byggnaderna. Just Ankarsrums kyrka är något av ett unikum.
– Den tog nog lång tid att bygga. Den är byggd i etapper, av slaggsten som är en restprodukt från järnbruket som fanns. Man tvingades till hållbarhetstänk redan för flera hundra år sedan, säger Deltin, och fortsätter:
– Idag måste vi jobba hållbart med det förändrade klimat som vi har. Gör vi ingenting kan vi tvingas stänga kyrkorna.