Gjuterikoncern växer – har köpt konkursbo

Gjuterikoncernen IAC, som har en fabrik i Ankarsrum, växer genom ett förvärv.
– Vi får access till ett nytt kundsegment, säger IAC:s styrelseordförande Mattias Gadd, som också aviserar satsningar i Ankarsrum.

IAC har gjort flera satsningar i Ankarsrum. Den här bilden är tagen när vd Dan Nilsson berättade om deras nya gjuteripress i vintras. Just nu rekryterar man nya medarbetare.

IAC har gjort flera satsningar i Ankarsrum. Den här bilden är tagen när vd Dan Nilsson berättade om deras nya gjuteripress i vintras. Just nu rekryterar man nya medarbetare.

Foto: Andreas Johansson

Ankarsrum2025-01-07 19:00

IAC har köpt konkursboet efter Nyströms Pressgjuteri som haft verksamhet i Gnosjö och Värnamo.

Förberedelserna för en återuppstart av verksamheten påbörjas omedelbart, meddelar IAC.

– Det är beklagligt att verksamheten hamnade i detta svåra läge, men vi ser stor potential i Nyströms Pressgjuteri. Med stöd av IAC:s kompetens och resurser är vi övertygade om att snart återetablera bolaget som en stark aktör i branschen, säger Mattias Gadd, styrelseordförande för IAC och vd för Grönskär, i ett pressmeddelande.

Nyströms Pressgjuteri, som grundades 1929, hade en omsättning på 130 miljoner kronor under 2023. Bolaget har tillverkat pressgjutna aluminiumprodukter.

Varför valde ni att köpa gjuteriet?

– Till att börja med är IAC redan en av Sveriges större aktörer inom aluminiumgjutning. Ur det perspektivet är det inte så konstigt, det är en verksamhet som vi känner, säger Mattias Gadd.  

– När vi har tittat på Nyströms specifikt är det i grunden ett bolag som levererar. De har en kundstock och en stabil affär över tid. Sedan har man väl tyvärr lyckats köra lite i diket genom att kanske ha lite övermodiga investeringsbeslut bland annat. Vi ser det som en utmärkt möjlighet att starta om lite grann och fortsätta den långsiktiga resan som man redan är på, fortsätter han.

Affären innebär att IAC får tillgång till ett nytt kundsegment.

– Nyströms har jobbat helt fokuserat mot möbelindustrin medan den verksamhet vi har sedan tidigare är ganska fokuserad på fordonsindustrin. För IAC som helhet är det en bra balansering av kundmixen som vi också får med den här affären.

Hur mycket fick ni betala för konkursboet?

– Det tänker vi att vi kanske håller för oss själva.

Enligt Mattias Gadd får affären ingen omedelbar påverkan på IAC:s verksamhet i Ankarsrum. 

– Det blir en helt parallell affärsenhet. Över tid finns det vissa kompetensfördelar, en ökad flexibilitet och för den delen access till ett nytt kundsegment. Det öppnar ytterligare framtida möjligheter för hela koncernen och därmed också för alla enheterna inom koncernen.

Företaget meddelade i mars förra året att fabriken i Ankarsrum skulle växa med 20 nya jobb. Mattias Gadd nämner att rekryteringen av nya håller på för fullt och att fabriken i Ankarsrum har planer för att växa ännu mer inför framtiden. 

– Vi har ett antal nya kundprojekt som är under uppstart, säger Mattias Gadd, men vill inte gå in på exakt vilka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!