– När jag började här för 8– 9 år sedan kom jag från psykiatrin. Min första fråga var hur man beställer en hyrläkare? För inom psykiatrin hade vi inte de utmaningarna, berättar Hans Jansson.
Han berättar också hur viktigt det var att se även hyrläkare som medarbetare. Idag har hälsocentralen två fasta läkare. Mottot är "engagemang, omsorg och service", gentemot varandra och patienterna.
– Jag brukar inte titta så mycket på patientenkäten men jag tror att vi har kommit så långt för att vi har en förändringsbenägenhet och är lyhörda. Patienterna känner en trygghet i att de alltid kan vända sig hit. Det är svårrekryterat på landsbygden, men det goda ryktet sprider sig och vi har sex till åtta sökande på varje tjänst, fortsätter han.
Innan pandemin hade hälsocentralen i Ankarsrum öppen mottagning på morgnarna. Nu prövar man istället att låta patienterna ha direktnummer till sin läkare. Det frigör tid, och resurser.
– Jag kan se att kostnaderna sjunker. En undersköterska kan ta prover, och jag kan skotta bilen. Vi hjälps åt, helt enkelt.
Det är också något han vill skicka med finansministern:
– Man behöver mer luft i systemet. Det administrativa tar tid. Vi behöver mer resurser, för att göra mer i primärvården och avlasta sjukhusen.
– Det här är ett sätt för mig att lyssna på de som kommit längst i landet. Det är viktiga inspel för regeringen, säger Damberg (S).