Hjorted och Ankarsrum får fler bussturer

Efter nyår kommer det gå fler bussar mellan Västervik och Ankarsrum. Positivt, enligt Ankarsrumsbon Erik Lindberg som sedan länge har tröttnat på de få och glesa bussturerna. "Kollektivtrafiken är det främsta skälet att jag skulle vilja flytta", berättar han.

"Ska jag åka till Västervik och storhandla kan jag åka från Ankarsrum runt klockan nio på förmiddagen. Sedan går nästa buss hem från Västervik 13.45. Det är ett ganska stort hopp, att sitta och vänta fyra timmar", säger Erik Lindberg.

"Ska jag åka till Västervik och storhandla kan jag åka från Ankarsrum runt klockan nio på förmiddagen. Sedan går nästa buss hem från Västervik 13.45. Det är ett ganska stort hopp, att sitta och vänta fyra timmar", säger Erik Lindberg.

Foto: Montage

Ankarsrum2021-10-17 10:00

Regionfullmäktiges politiker tar fram ett trafikförsörjningsprogram, som Kalmar Länstrafik (KLT) behöver förhålla sig till när de planerar linjetrafiken.

För Erik innebär politikernas beslut i slutändan en besvärligare vardag, vilket vi skrev om redan 2019. 

– Det är omständligt, och det har jag påtalat för KLT. 

– Ska jag storhandla i Västervik kan jag åka från Ankarsrum klockan nio på morgonen. Bussen hem går sedan 13.45. Det är ett ganska stort hopp, och tröttsamt att sitta och vänta fyra timmar. 

På riksväg 40 passerar fler bussar. Hållplatsen ligger drygt två kilometer från Ankarsrum – lite väl långt att gå för en 77-åring, menar han.

Han trivs för övrigt ganska bra, men säger att busstrafiken endast är anpassad efter skolbarnens tider, och att de flesta han känner i Ankarsrum är beroende av bil.

– Det är inte särskilt klimatvänligt. Det finns alldeles för mycket bilar, och för få bussar.

undefined
"I Ankarsrum flyttades den huvudsakliga hållplatsen till väg 40 år 2012, för att få en snabbare restid för de som åker längre, och jag förstår att det blivit svårare för vissa", säger Caroline Svensson som är t.f. trafikchef på KLT. Efter nästa tidtabellskifte kommer några matarbussar tillbaka, och Erik Lindberg (på bild från 2019) hoppas att det då blir lättare att ta sig till och från Ankarsrum.

Enligt trafikförsörjningsprogrammet är två av KLT:s uppdrag att underlätta möjligheter till studier och arbete, samt att ge möjlighet att nå en basservice som affär och apotek.

Eriks synpunkter inte är sällsynta, men går inte heller till spillo.

– Inför varje tidtabellskifte går vi igenom synpunkter vi fått både från allmänheten och förare, så det kan ge effekt att höra av sig till oss, även om de stora dragen redan är målade av regionfullmäktige, säger Caroline Svensson, t.f. trafikchef på KLT.

Trafiken är dock ofta anpassad efter skolans tider.

– I den svaga trafiken, på flera orter i länet, har vi i princip en tur på morgonen och en tur på eftermiddagen: ibland finns det inte mer underlag än just skolelever. I Ankarsrum flyttades den huvudsakliga hållplatsen till väg 40 år 2012, för att få en snabbare restid för de som åker längre, och jag förstår att det blivit svårare för vissa, säger hon.

KLT använde också matarbussar fram till väg 40, men det var så få som använde den att det blev för dyrt.

Vid nästa tabellskifte, kring årsskiftet, kommer några matarbussar tillbaka, då Hjorted och Totebo får fler avgångar. 

– Linje 39 kommer att få två turer till på förmiddagen, ibland kommer det vara med byte vid hållplatsen på väg 40. Det kommer också bli lite större utbud på stråktrafiken på väg 40 på kvällstid, säger Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!