Solsken, lotteri, mat, fika och utställare. Under lördagen var det många som kom till Ankarsrum för att vara med på durspelsstämman. En durspelsstämma vars historia sträcker sig tre decennier bakåt.
Det hela började i Västervik, en durspelsstämma där man kunde spela och umgås. Stämman flyttades sedan till Bruksparken i Ankarsrum där den hölls i många år. Numera hålls den vid Folkets hus i Ankarsrum med Durspelssmederna som arrangör.
Durspelssmedernas ordförande Fredrik Selldén berättar att i Norge är durspel väldigt stort och han hoppas att det snart är fler yngre som får upp ögonen för det även här i Sverige.
– Vi vill föra traditionen med folkmusik vidare, och visa att det är väldigt roligt att umgås och spela tillsammans. Men att lära ut hur man spelar durspel är det allra roligaste och viktigaste. Vi har nybörjarkurser så alla som vill kan vara med, säger han.
Fredrik Selldén hjälper reda ut begreppen man kan stöta på under dagen.
– Allspel betyder att alla kan vara med. Vi lägger ut programmet i förväg så alla vet vilka låtar dem ska träna på, sen spelar vi tillsammans på plats. Sedan finns buskspel, det är när det blir spontana grupperingar där människor spelar tillsammans.
Han berättar även att oftast vet inte folk vad ett durspel är.
– Ett durspel är ett eget instrument, det har färre tangenter än ett dragspel men istället två toner per tangent. Det fungerar lite som ett stort munspel, berättar han.