Under förra året brann det totalt åtta gånger i terrängen i Ankarsrum. I september i år är man redan uppe i tio bränder.
Utvecklingen oroar Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik. Han minns åren runt 2017 när det brann mycket och ofta i Ankarsrum. Många av bränderna då var anlagda.
– Det är ju inte bara oron som själva bränderna sprider, var ska det brinna härnäst? Det handlar också om all ryktesspridning på orten när det verkar som att det blivit fler bränder igen.
Att utreda orsakerna bakom bränderna är polisens jobb, det vill Peter Helge vara tydlig med. Samtidigt finns det tecken som tyder på att flera av de senaste bränderna är anlagda. Vid en av de senaste fanns det fyra ställen på en liten yta där man försökt tända eld innan man lyckats.
– Det är inget som sker av naturliga skäl, konstaterar han.
Tittar man på en karta ser man att flera bränder skett i centrala Ankarsrum.
– Givetvis kan det vid några av dessa händelser finnas en naturlig förklaring till varför bränder startat, exempelvis åska eller eldning som inte släckts ordentligt. Men man kan ändå se områden som sticker ut i och runt Ankarsrum och det är för många för att det ska vara en slump, säger Peter Helge.
Vad säger man då på orten? En som är väl insatt, både som Ankarsrumsbo och mångårig deltidsbrandman, är Fredrik Johansson. Han har varit deltidsbrandman i Ankarsrum i 25 år. Han säger att bränderna är något man talar om i Ankarsrum.
– Särskilt nu efter den som man konstaterat var anlagd. Så fort vi går utanför stationen här så är det någon som undrar: "är det igång nu igen?".
– Jag skulle säga att det är något som finns i medvetandet, men jag tror också att vi har blivit lite luttrade på orten: "det är i alla fall inte så som det var".
Det han syftar på är de många bränderna runt 2017.
– Samtidigt tror jag att det är viktigt att veta att vi har en bra beredskap. När det kommer larm från Ankarsrum så vet vi att det kommer full styrka från Västervik om det behövs. Genom allt det här så har vi också ett otroligt stöd.
Fredrik Johansson säger att bränderna har fått alla att vara lite mer "på tårna".
– Framför allt när det kommer larm, man vet inte i vilken omfattning branden kommer att få.