Ankarsrumsborna bör fortsätta koka sitt dricksvatten

I helgen upptäcktes en e-colibakterie i vattnet i Ankarsrum, när vattnet analyserades. Det är tillräckligt för att man ska rekommendera kokning av dricksvattnet förklarar kommunens VA-chef Ruben Öberg.

Ankarsrums dricksvatten bör tills vidare kokas.

Ankarsrums dricksvatten bör tills vidare kokas.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ankarsrum2020-04-20 17:18

Escherichia coli eller så kallade e-colibakterier finns i avföring från djur och människor, men hur just den här hamnat i vattnet från Ankarsrum är oklart.

– Det är svårt att veta, men vi försöker spåra ursprunget, säger Ruben Öberg, chef för vatten och avlopp på Västervik Miljö och Energi.

Provet skulle till exempel kunna ha förorenats under hanteringen.

Men för säkerhets skull har Västervik Miljö och Energi under tiden valt att gå upp med klorhalten, för att ta död på eventuella bakterier. Dessutom spolas ledningsnätet på flera platser i Ankarsrum.

– Då spolas det med högt tryck för att få vattnet att röra på sig, säger Ruben Öberg.

– Det är ytterst ovanligt att sådant här händer, men då är det viktigt att agera med en gång. Redan i helgen, när vi fick beskedet, gick vi ut med rekommendationen om att koka vattnet och ställde ut tankar med dricksvatten på olika platser i Ankarsrum.

Rekommendationen att koka dricksvattnet kommer att ligga kvar tills det kommer rena provsvar och Västervik Miljö och Energi kommer fortsätta ta prover löpande under veckan.

Om vatten måste kokas skriver Livsmedelsverket på sin hemsida att vattnet ska kokas upp i kastrull eller vattenkokare så att det bubblar kraftigt.

Kokt vatten bör också användas för att blanda saft eller andra drycker, brygga kaffe, göra is, skölja frukt och grönsaker samt borsta tänderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!