Det behövdes aldrig någon resa till Malmö eller Stockholm, som man trodde förra veckan, för att de skulle anvisas boende.
– Det fanns en tydlig vilja från politiken att följa närhetsprincipen, så Migrationsverket bejakade det, säger Akko Karlsson, samordnare i det ideella nätverket Värdfamiljer i Västervik.
Gällande ytterligare fyra personer pågår ett samarbete mellan kommunen, Migrationsverket och nätverket, för att hitta en lösning. Här spelar även hälsofaktorer in, som skapar individuella behov. För att inte en påbörjad vårdinsats ska avbrytas är det extra viktigt att de inte placeras någon annanstans i landet, poängterar Akko.
Ytterligare tre-fyra familjer har på egen hand löst nytt boende. Det är dock svårt just nu i Västervik att hitta något ledigt boende alls, oavsett om man är flykting, sommarjobbare, kommuntjänsteman eller permanent inflyttande. Sommarstaden lockar.
Men om kommunfördelningen ligger kvar på de 101 som aviserades häromveckan, finns ett större antal boendeplatser att lösa inom kort. Här pågår en dialog med Migrationsverket, uppger Dan Nilsson (S), om vilka fler boenden som kan vara aktuella.
Göteborgaren Christel Prinsén, engagerad i nätverket Ukrainan refugees och som bistår Västerviks arbete, beskriver det som ett "lotteri om boendeplatserna" i landet, efter den 1 juli. Så om Västervik vill behålla flyktingarna gäller det att agera i juni.