Lärare i Gunnebo får pris av Akademien

Sara Persson, lärare på Gunnebo skola, kämpar för att nyanlända elever ska lära sig svenska. Nu får hon pris av Svenska Akademien.

26 maj 2019 07:00

– En person från Svenska Akademien ringde i söndagskväll och berättade att jag hade vunnit. Jag blev väldigt chockad och visste inte vad jag skulle tro.

Det säger Sara Persson om hur hon fick reda på att hon vunnit Svenska Akademiens svensklärarpris 2019.

Priset tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”. Sara Persson, som är lärare i svenska som andraspråk på Gunnebo skola, har länge brunnit för utbildning i det svenska språket. Hon har bland annat gett ut böcker om hur andra lärare kan utveckla språkundervisningen för nyanlända barn.

– Att lära sig det svenska språket är en förutsättning för att man ska kunna bli en del av samhället. Det handlar om att ha samma rättigheter och möjligheter som alla andra i Sverige.

Sara Persson är en av fem vinnare till Akademiens svensklärarpris. De skolor där pristagarna arbetar tilldelas 30 000 kronor vardera, men vad man ska göra för pengarna på Gunnebo skola finns det i nuläget inga planer för.

– Prispengarna är en stor tillgång för Gunnebo skola. De skulle till exempel kunna gå till klassuppsättningar av böcker och eller kanske ett författarbesök. Vi får diskutera och se vad som skulle vara mest uppskattat.

Prisutdelningen kommer att hållas på bokmässan i Göteborg i höst. Fram tills dess väntar nya spännande projekt för Sara Persson, men först ska hon smälta att hon vunnit det fina priset.

– Jag är så otroligt tacksam. Svenska skolan är inte alls så dålig som man säger, det finns jättemånga bra lärare där ute, men bara några få som uppmärksammas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Heed